44

PVV Gelderland: wij wilden altijd al minder Marokkanen

Update: Fractieleider Gelderse Staten snapt 'ophef' niet ... Gelders PVV-Statenlid Daniel ter Haar stapt ook op ... Ook commissielid Jos van der Helm stapt uit PVV-fractie ... Teller staat op acht ... Henk Scherer neemt ontslag 'uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid'

PVV-Statenlid Henk Scherer stapt op. Maandagmiddag zal hij zijn ontslag als lid van de Provinciale Staten namens de PVV in Utrecht indienen. Hij staakt zijn werk als Statenlid namens de PVV uit protest tegen de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Dat maakt RTV Utrecht bekend. Scherer neemt ontslag ‘uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid’.

Updates onderaan
Scherer heeft drie jaar namens de PVV deel uitgemaakt van het provinciebestuur in Utrecht. Maandag zit hij de statencommissie voor Mobiliteit, Milieu en Economie nog wel voor, omdat men zo snel geen nieuwe voorzitter kan vinden, ‘maar daarna is het werk voor de PVV voorbij’.

Aanvankelijk zouden de vijf PVV-statenleden in Utrecht woensdag overleggen over de toekomst van de fractie. Scherer wil dat niet afwachten.

Ik heb een aantal telefoontjes gepleegd, maar mijn besluit staat vast. Ik hoor daar niet bij. Ik wil fatsoenlijk blijven en dan moet je de ultieme consequentie aanvaarden.

Scherer geeft zijn zetel terug aan de PVV. Hij is het zevende ‘lid’ dat opstapt.

Mocht je het allemaal niet meer bij kunnen houden, dan is er nu de handige website isereenpvveropgestapt.nl

Volgens politicoloog en hoogleraar Rinus van Schendelen wilden de opgestapte PVV’ers al langer opstappen. In de Volkskrant zegt hij:

Ik hoorde al langer gezucht en gesteun onder PVV’ers. Ze vonden het niet meer leuk onder Wilders, zochten een uitweg. Hij gedraagt zich als een vorst die zich omringt met lakeien, maar die mensen willen op een gegeven moment ook wat. De uitspraken zelf zijn niet nieuw. Wilders zei eerder hetzelfde over de Polen in ons land.”

Update 14.00
Geert Wilders zal het niet makkelijk hebben. De steun voor hem brokkeltje beetje bij beetje af. Ook Jos van der Helm, de vader van Chris van der Helm, het Haagse raadslid dat eerder al had aangekondigd op te stappen, stapt uit de PVV-fractie. Jos van der Helm was commissielid in de Utrechtse PVV-fractie. Inmiddels zijn opgestapt: Roland van Vliet, Joram van Klaveren, Laurence Stassen, Chris van der Helm, Otto van der Galiën, Pieter Buisman, Henk Scherer en Jos van der Helm.

Update 14.30
De nieuwe, tijdelijke, leider van de PVV-fractie is Lucas Hartong. Hartong volgt Laurence Stassen op, nadat zij zaterdag uit de partij stapte. Hartong zit sinds 2010 namens Wilders in het Europees Parlement. Volgens Hartong’s woordvoerder is hij niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap na de verkiezingen in mei.

Update 16.00
Het houdt maar niet op. Inmiddels heeft ook het Gelders PVV-statenlid Daniel te Haar aangekondigd

Update 17.45
Fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland begrijpt niet waar alle commotie vandaan komt. Volgens Faber heeft Wilders’ met zijn discriminerende oproepen niets nieuws gezegd. De PVV wil al jaren minder Marokkanen, aldus Faber in een verklaring namens de Gelderse PVV.

“Iedereen kent sinds de oprichting van de PVV onze standpunten en de bijbehorende context. Er zijn mensen die deze koppeling gewoon niet willen zien en hun kans grijpen om een hetze tegen de PVV te voeren”, aldus Faber. Ze schrijft de verklaring naar aanleiding van het opstappen van PVV-Statenlid Daniël ter Haar. Statenleden Eric Venema en Petra Kouwenberg menen dat het nooit de bedoeling is geweest om alle Marokkanen over één kam te scheren – al is dat feitelijk wel wat Wilders deed en waar hij voor weigert zijn excuses aan te bieden -. Venema en Kouwenberg zeggen er moeite mee te hebben dat veel mensen dat nu wel denken.

Faber beaamde eerder al dat ze vorige week van harte mee heeft gedaan met het scanderen van ‘minder, minder, minder’, op de vraag van Geert Wilders of de zaal meer of minder Marokkanen in Den Haag wil. Daarover zei ze eerder:

Ja ik was er bij en ik ben het met hem eens. Anders zat ik ook niet bij die partij. Mensen kennen mij als heel rechtlijnig. Ik doe het of ik doe het niet en ik sta er gewoon achter.

Lees ook op Joop:

Wilder: ‘Minder Marokkanen gaan we regelen’
Marokkaanse meid tot Wilders: ‘Ik voel me net Anne Frank’
Het verdriet van een Marokkaans-Nederlands schooljongetje
Opinies:
Francisco van Jole: Laffe media en het racisme van Wilders
Hasna El Maroudi: Het ultieme wapen tegen Wilders
Roos Vonk: Groepsdieren

Geef een reactie

Laatste reacties (44)