49

‘PVV, hou toch op!’

Minister Dijsselbloem schuift aan tafel bij Pauw en haalt PVV-redenatie faliekant onderuit ... Legt ook nieuw belastingstelsel uit: 'We moeten iets doen zodat mensen netto meer overhouden'

De PVV blies tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, zoals we van de partij gewend zijn, hoog van de toren. PVV-leider Geert Wilders wilde van SP-leider Emile Roemer onder meer weten wat hij van plan was te doen tegen die massale stroom van asielzoekers die in Nederland de bejaardentehuizen bevolken. Een venijnig staaltje framing van Wilders, die beweert dat er geen plaats is voor onze ouderen, omdat vluchtelingen hun plek zouden innemen. Bij de Financiële Beschouwingen herhaalde PVV’er Van Dijck deze, in de woorden van minister Dijsselbloem, ‘onzin’. De partij komt er echter keer op keer mee weg, omdat ze niet worden tegengesproken. Daar maakt de minister nu in ongekend felle bewoording korte metten mee.


In de Tweede Kamer trok Dijsselbloem ongekend fel van leer tegen de PVV. In het VARA-programma Pauw herhaalde hij donderdagavond zijn verhaal:

Wat me zeer tegen de borst stuit is dat angsten oproepen, dat ouderen allemaal op straat komen te staan. En dat dat allemaal is omdat we asielzoekers opvangen. Hou toch op!

Hoe het wel zit illustreert Dijsselbloem met het voorbeeld van zijn vader: die is onlangs verhuisd vanuit een tijdelijk containercomplex naar een gloednieuw gebouw. In dat containergebouw is hierdoor ruimte vrij gekomen, waar asielzoekers opgevangen kunnen worden. “Asielzoekers mogen blij zijn als ze in de oude meuk mogen wonen. Dat is de werkelijkheid”, aldus Dijsselbloem in de Kamer.

Bij Pauw aan tafel gaat de minister verder ook in op de plannen voor het nieuwe belastingstelsel en de belofte dat er 100.000 nieuwe banen bijkomen. Hij heeft het onder meer over de haalbaarheid van het nieuwe belastingplan, dat volgend jaar gemaakt gaat worden en als kern heeft dat de belasting op arbeid omlaag moet. In 2016 moet het nieuwe stelsel ingevoerd moet worden.

Bekijk de uitzending hierboven terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)