900

‘PVV is fascistische partij in vergevorderd stadium’

Scriptie waarin PVV fascistisch wordt genoemd, krijgt een tien... 'Bijzonder scherpzinnige, academisch uitmuntende BA thesis', aldus begeleider... 'Blamage voor universitaire wereld' volgens anderen...

Een bachelorstudent van de Universiteit van Tilburg (UvT) heeft van zijn begeleiders de hoogst haalbare score gekregen voor zijn bachelor-scriptie over een vergelijking tussen de PVV met het fascisme. In zijn conclusie zou hij de PVV een ‘fascistische partij in een gevorderd stadium’ noemen. Dat meldt Univers Online.

Wilders 1
De student, Henk Bovekerk, onderzocht in zijn studie ‘Prototypical Fascism in Contemporary Dutch Politics: An Analysis’ in hoeverre de PVV van Geert Wilders een prototype is van het hedendaags fascisme. Hij kreeg hiervoor een tien. Voor zijn analyse maakte hij onder andere gebruik van het boekje ‘De Eeuwige Terugkeer’ van het Fascisme van Rob Riemen, een van de felste bestrijders van de PVV. Ook putte hij uit het werk van historicus Robert O. Paxton over hoe het fascisme werkt. De student bestudeerde werken van onder andere Geert Wilders en Martin Bosma. Zijn conclusie: we hebben in Nederland inderdaad te maken met een fascistische partij in een gevorderd stadium: de PVV. Bovekerk werd voor zijn scriptie begeleid door arabist Jan Jaap de Ruijter, een PVV-criticus.

Via twitter laat de begeleider weten: ‘Henk Bovekerk heeft een bijzonder scherpzinnige, academisch uitmuntende BA thesis geschreven over een maatschappelijk gevoelig thema. De thesis van Bovekerk is door mij, als begeleider en prof Jan Blommaert als tweede lezer met een 10 beoordeeld op grond van de kwaliteit. De PVV aanhangers moeten niet zo bang zijn voor een beetje kritiek en een scherpe academische analyse. Ik zeg t nog n keer: de scriptie is academisch briljant en als het hele mediacirkus in een kramp schiet, zegt dat wat over onze samenleving.’

Het blog De Dagelijkse Standaard, trekt de bronnen die Bovekerk heeft gebruikt in twijfel en zet vraagtekens bij het politieke karakter van de thesis. ‘Een blamage voor de universitaire wereld’, aldus het rechts-conservatieve blog.

Lees hier de hele thesis van Henk Bovekerk

Lees ook de opinie van Harrie Verbon: ‘Is de PVV fascistisch of Rob Riemen dom?’

De Pers: Student krijgt tien voor PVV scriptie

Elke dag een tien: Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (900)