78

PVV-kandidaat spreekt Joodse fatwa uit

[Update 17:30] Gidi Markuszower opgestapt bij Joodse Gemeente ... Vanwege oproep om 'verachtelijke joodjes' die Goldman-rapport verdedigen uit gemeenschap te verbannen ... Ook andere PVV'ers nu al in opspraak

Gidi Markuszower, de nummer 5 op de lijst van de PVV heeft het joodse equivalent van een fatwa uitgesproken over zijn tegenstanders. Joden die het Goldstone-rapport verdedigen moeten worden gestraft met verbanning uit de gemeenschap. Dit VN-rapport stelt dat Israël tijdens de Gaza-oorlog oorlogsmidaden heeft begaan.

Ze mogen niet meer in de synagoge komen, niet meer op joodse begraafplaatsen worden begraven en zelfs niet door geloofsgenoten worden gegroet. Als het aan Gidi Markuszower ligt, worden zijn joodse tegenstanders in het Midden-Oostendebat – ‘verachtelijke joodjes’ in zijn woorden – helemaal uit de joodse gemeenschap verstoten. Dit schrijft De Pers woensdag.

Markuszower is lid van de Kerkeraad van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam. Eind maart diende hij daarin een motie in die oproept om een ‘cherem’, een soort fatwa, uit te spreken over iedereen die het rapport van Richard Goldstone publiekelijk verdedigt.

In een mail waarin hij de motie aankondigt, en die De Pers in bezit heeft, waarschuwt Markuszower voor ‘joodse verraders in ons midden’.

‘In het oude Polen (waar mijn roots liggen) wisten we wel raad met dit soort verachtelijke joodjes. Die werden gewoon de shul (synagoge, red.) uitgeplukt en uit het shtetl (dorp, red.) geschopt; in het beste geval. In het ergste geval werden deze in de koude bossen van Oost-Europa achtergelaten en nooit meer teruggevonden.’ 

De motie is nog niet in stemming gebracht. Dat zou pas op z’n vroegst volgende maand kunnen gebeuren als de Kerkeraad voor het eerst weer bijeenkomt.

De afkeer van het Goldstone-rapport wordt gedeeld door de toekomstige PVV-collega’s van Markuszower. Toch is de wens tot een ban opmerkelijk, omdat de PVV zich – in ieder geval waar het de islam betreft – verzet tegen parallelle rechtssystemen en zegt op te komen voor de vrijheid van meningsuiting.

Update 17:30 Markuszower is per direct opgestapt uit de raad van de Joodse Gemeente Amsterdam, zo meldt NRC. Ronnie Eisenmann, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS), heeft dit tegenover de krant bevestigd.

Meer PVV’ers in opspraak
Vrij Nederland onthulde gisteren ook al dat Markuszower hij twee jaar geleden de wapenwet heeft overtreden. Behalve de nummer 5 zijn ook andere PVV-kandidaten inmiddels in opspraak geraakt, zo schrijft De Volkskrant.
Op de PVV-website werd kandidaat nummer 9, Mellony van Hemert, maandag gepresenteerd als ‘psycholoog/gezinstherapeut, gepromoveerd op het onderwerp kindermishandeling’. Dit bleek niet te kloppen.
James Sharpe – nummer 23 op de lijst – is niet, zoals bij de presentatie van de lijst nog werd gemeld, ‘Nederlands recordhouder hordenlopen’. Ondernemer Arjan Brogt (nummer 34) blijkt door de rechter te zijn veroordeeld tot het terugbetalen van zijn vergoeding als studentenraadslid bij de economische faculteit, omdat hij nooit kwam opdagen.

Een voormalig huisgenoot van Brogt zegt over hem:

‘De eerste keer dat ik de naam Arjan Brogt hoorde, was dat omdat de politie in ons studentenhuis binnenviel om hem aan te houden. Het had te maken met een economisch delict, meldde de politie toen. Hij bleef een week weg, en daarna lagen er wekelijks acceptgiro’s van het Justitieel Incassobureau op de stoep.’

Tot slot schrijft het Eindhovens Dagblad dat Lilian Helder, de nummer 3 op de lijst, als advocaat een imam in Eindhoven heeft verdedigd over wie Geert Wilders zelf had gezegd dat hij het land uit moest.

Lees hier meer.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)