110

PVV komt op voor blanke Afrikaner

Kamerleden Bontes en Driessen stellen vragen over lokale politiek Zuid-Afrika. Martin Bosma vreest 'vernietiging' Afrikaners

De PVV blijkt een warm plekje in haar hart te hebben voor de blanke Zuid-Afrikanen. De beweging van Geert Wilders vreest dat regeringspartij ANC (oftewel de zwarten) bezit van de blanken zal afpakken, zoals in Zimbabwe is gebeurd. Maar PVV-ideoloog Martin Bosma vreest ook met grote vreze voor het verdwijnen van het Afrikaans, een verbastering van het Nederlands en zelfs de volledige uitroeiing van de Afrikaners. De PVV-ideologie voor immigranten, aanpassen aan de plaatselijke cultuur, gaat blijkbaar niet op voor Nederlanders van de zoveelste generatie in Zuid-Afrika.

Redactie Joop

De PVV-Kamerleden Bontes en Driessen stelden in december van het afgelopen jaar schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal over de verkiezing van de omstreden Julius Malema op een provinciale functie. Malema was voorheen de leider van de jongerenorganisatie van regeringspartij ANC (ANCYL). In het verleden is hij veroordeeld wegens haat zaaien tegen blanke Zuid-Afrikanen en werd hij door het ANC geschorst omdat hij ook binnen zijn eigen partij voor verdeeldheid zorgde. Hij werd gedwongen zijn positie als leider van de ANCYL op te geven. Desondanks blijft hij populair binnen de partij en heeft hij nog altijd de steun van president Jacob Zuma en de voorzitter van de provincie Limpopo waar hij nu dus deel uitmaakt van de provinciale raad. Toch is de verkiezing van Malema ook binnen Zuid-Afrika en het ANC niet onomstreden

Bontes en Driessen vrezen voor de belangen van de blanke Afrikaners, omdat Malema in het verleden heeft opgeroepen tot de nationalisatie van mijnen en boerderijen, die grotendeels in bezit zijn van blanken. Hij deed dit bij een bezoek aan buurland Zimbabwe, waar president Mugabe al opdracht gaf tot dergelijke onteigeningen. Maar de uitspraken van Malema werden zowel in Zimbabwe, onder andere door premier Tsvangirai, als in eigen land breed veroordeeld.

De vrees voor herverdeling bij de PVV lijkt ook voort te komen uit de gedachte dat het ANC socialistisch zou zijn. Zo noemen Bontes en Driessen de Zuid-Afrikaanse regeringspartij althans in hun Kamervragen.

Bange Bosma

Hun collega Martin Bosma sprak zijn vrees voor de zwarte Zuid-Afrikanen uit in het Parool van zaterdag 29 oktober 2011. Onderzoeksblog Sargasso wijdde een artikel aan deze uitspraak van Bosma, waaruit haast een verlangen spreekt naar de tijden van Apartheid:

Spijtig dat links Nederland het ANC aan de macht heeft geholpen. Het Afrikaans en het Afrikaner volk zullen waarschijnlijk vernietigd worden. Dankjewel, Ed van Thijn voor je onbaatzuchtige idealisme.

Sargasso stelt Bosma gerust:

Allereerst heeft Nederland weinig tot niets gedaan om het ANC aan de macht te helpen. Zingende Nederlandse voetballers hebben het Voortrekkersmonument niet aan het wankelen gebracht en activisten als Klaas de Jonge evenmin. Het waren de Afrikaners zelf die onder toenemende druk uit binnen- en buitenland (waarbij inderdaad ook Nederland een rolletje speelde) het ANC legaliseerden, Mandela vrij lieten en uiteindelijk vrije verkiezingen voor iedereen uitschreven. Het volk van Zuid-Afrika heeft Mandela’s ANC aan de macht geholpen. Op democratische wijze. Kennelijk heeft Bosma het niet zo op democratie en de macht van de meerderheid. Het zou me niets verbazen.

De op zich vreedzame omverwerping van de apartheid in Zuid-Afrika werd gekenmerkt door bende-oorlogen tussen zwarte groeperingen en gewelddadige en bloedige wanhoopsacties van Afrikaners. Ondanks jarenlange uitbuiting, moord, onderdrukking en marginalisering van de zwarte meerderheid, en ondanks het stijfkoppige verzet tot op het laatste moment, besloot het ANC dat ook Afrikaans één van de officiële talen van het nieuwe Zuid-Afrika moest zijn. Afrikaners, hun taal, hun godsdienst en hun cultuur werd geen strobreed in de weg gelegd. Sterker nog: echte hardliners hebben al een beginnetje van een gedroomde, etnisch zuiver Afrikaner Volksstaat gecreëerd: Orania.

Bronnen: Kamervragen 23 december 2011/ Parool/weblog Edge of Europe/

Sargasso: Het gevaar Martin Bosma

Independent Online (IOL): Malema set to win new ANC post

Foto-cc: Steven W. Belcher

Geef een reactie

Laatste reacties (110)