145

PVV neemt Geenstijl-verzinsel over in Kamervragen

Site grijpt tragische dood cabaretière aan voor potje etno-bashing

De PVV stelt Kamervragen over de vervroegde vrijlating van de automobilist die vorig jaar maart op het Mercatorplein in Amsterdam de cabaretière Floor van der Wal doodreed. De man werd door de rechter veroordeeld tot een jaar cel en zes maanden voorwaardelijk.

De bestuurder zou na het uitzitten van zijn straf vrijkomen op 21 maart maar justitie heeft dat vervroegd naar 8 februari. Hij komt in een programma om terugkeer in de maatschappij te begeleiden, wat onder andere betekent dat hij hulp krijgt bij het vinden van een baan en huisvesting.

De vader van Floor van der Wal beklaagt zich in het Parool (ingekort online bij het AD) over de gang van zaken. Hij was al ontevreden over de straf die de rechter oplegde nadat het Openbaar Ministerie 4 jaar cel had geëist. Justitie wilde een veroordeling wegens doodslag maar daarvoor ontbraken bewijzen, constateerde de rechter in september. 

Geenstijl-hoofdredacteur, de nooit gedebuteerde romanschrijver Marck Burema, schreef onder zijn pseudoniem ‘Prittstift’ het bericht uit het Parool over met als kop: ‘Schande. Doodrijder Floor loopt alweer vrij rond’. Burema voegde in zijn briesend artikeltje opvallend veel aandacht voor de Marokkaanse afkomst van de veroordeelde toe en schrijft: “Bovendien hield de rechtbank ernstig rekening met de schaamtecultuur” van de verdachte. 

Die zaak en vooral de laatste opmerking is opgepikt door PVV-Kamerlid Lillian Helder. Zij stelt in schriftelijke vragen aan minister Opstelten van Veiligheid:

Bent u het met mij eens dat het volstrekt idioot is dat de rechter bij het bepalen van de strafmaat rekening heeft gehouden met de (islamitische) schaamtecultuur van de dader? Dit valt toch niet onder de omstandigheden waaronder het feit is begaan of de persoon van de dader?

Het AD neemt de woorden van Helder over schaamtecultuur vervolgens weer klakkeloos over. 

De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld achterhaalde het vonnis en ontdekte dat de rechter het helemaal niet over schaamtecultuur heeft gehad, laat staan daar rekening mee heeft gehouden.

De term ‘schaamtecultuur’ werd door de advocaat van de dader tijdens de zitting opgeworpen als verklaring voor de aanvankelijk hardnekkige ontkenning door de verdachte, niet als verzachtende omstandigheid waar in de strafmaat rekening mee moest worden gehouden. De weinig berouwvolle houding van de veroordeelde die doorreed na de aanrijding maakte het ongeval voor de ouders overigens nog pijnlijker dan het al was. 

Degene die een link legt tussen het ongeluk en de etnische afkomst van de dader is Geenstijl, een site die etno-bashing als handelsmerk heeft. En vervolgens vindt dat verzinsel zijn weg weer naar de nieuwspagina’s.

Geef een reactie

Laatste reacties (145)