Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV: Niks weten, toch macht willen

  •  
02-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pvv_lul_300.jpg
Verpletterend interview met PVV-marionet in De Pers
Dagblad De Pers heeft de Brabantse SP-lijsttrekker Nico Heijmans en PVV-lijsttrekker Mariëtte Frijters bij elkaar gebracht voor een tweegesprek. Wat blijkt? De PVV wil alles ‘anders doen’, maar weet eigenlijk niet wat dat anders is. Frijters: ‘Ik lul me de hele tijd vast.’
In het tweegesprek gebruikt Frijters een aantal ingestudeerde oneliners als ‘Wij zijn van plan om het Provinciehuis te bestormen. De politiek moet dichter bij de burger staan.’ Maar wanneer om uitleg wordt gevraagd wat dat ‘dichter bij de burger’ is, blijft Frijters het antwoord, tot haar grote spijt, verschuldigd.
Wilders heeft onlangs alle Provinciale Staten-kandidaten een spreekverbod opgelegd, met uitzondering van de lijsttrekkers. Uit het interview blijkt dat deze lijsttrekker niet zo goed weet waar ze wel wat over mag zeggen, en waar niet. Ook het verschil in landelijke en provinciale standpunten kan ze niet verklaren:
Heijmans: ‘Geert bepaalt alles wat er bij jullie in het programma staat.’ Frijters: ‘Nee hoor. In de provincie mag je je gang gaan. Je kunt niet zeggen: wij willen moskeeën. Verder krijgen we alle ruimte.’ Heijmans: ‘In jullie programma voor de provincie zijn jullie mordicus tégen megastallen, maar landelijk stemmen jullie vóór’ […] ‘Maar waarom stemmen jullie dan landelijk tegen een motie om te stoppen met megastallen? Dat is hartstikke inconsequent.’ Frijters: ‘Ik kan me dat niet voorstellen. Dion Graus is onze dierenwelzijn…’ […] Ja, nou, goed, in ieder geval…’
De PVV-er wil er ‘écht voor zorgen dat er verandering komt’. Ze beargumenteert dat haar gebrek aan politieke ervaring haar zal helpen beslissingen ‘met élkaar te nemen’. Hoe ze dat gaat doen is nog onduidelijk. Maar in ieder geval wel door ‘helderheid, transparantie en duidelijkheid’. En ondanks het feit dat de PVV het anders dan andere partijen gaat doen, moest Geert Wilders zijn AOW-standpunt inleveren om het CDA en de VVD te kunnen gedogen. Frijters: ‘Ja, nee, ja… Geert kon niet anders. Hij moest wel water bij de wijn doen.’
Aan het eind van het gesprek geeft Frijters te kennen eigenlijk nog niet te weten waar ze het over heeft:
Ik moet eerlijk zeggen. Ik heb zo’n hectische tijd achter de rug dat ik geen tijd heb gehad om me er echt in te verdiepen. Is het goed als ik even iets uit mijn tas pak? Ik lul me de hele tijd vast en dat vind ik verschrikkelijk. Mag ik even mijn papiertjes erbij pakken? Soms weet ik het wel, maar soms ben ik het ook even helemaal kwijt. Als mijn man me niet zou steunen, zou het helemaal uit de hand lopen.
Het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagbland en BN/De Stem houden een grootschalig onderzoek naar onder andere bestuurlijke ervaring, nevenfuncties, meningen over het provinciebestuur. De PVV heeft aangekondigd niet mee te zullen werken aan dit onderzoek. Alle overige partijen werken wel mee aan het onderzoek.
Lees het hele interview bij De Pers: PVV-lijsttrekker: ‘Ik lul me de hele tijd vast’

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.