181

‘PVV ondermijnt rechtsstaat’

In de zoektocht naar een nieuw meerderheidskabinet vroeg informateur Tjeenk Willink de VVD en CDA te op te schrijven waarom zij niet willen praten met de PVV.

Mark Rutte schrijft dat Geert Wilders in de afgelopen jaren is verhard in het afwijzen van de liberale kernwoorden van ons land. “Hij heeft stelselmatig bevolkingsgroepen beschimpt en beledigd, denk aan de uitspraken over minder Marokkanen”. Ook heeft hij geprobeerd grondwettelijke vrijheden in te perken. Rutte noemt het sluiten van moskeeën en het verbieden van de Koran als voorbeeld. Daarnaast verwijt Rutte hem het voortdurend ondermijnen van de onafhankelijkheid en het gezag van de rechterlijke macht, door hen ‘neprechters’ te noemen. En hekelt hij de uitspraken een ‘nepparlement’. “Met een partij die instituties ondermijnt kan de VVD niet regeren.” Tot slot noemt Rutte nogmaals het gebrek van vertrouwen in de PVV naar aanleiding van de breuk in 2012. Rutte gooit er nog een schepje op door te stellen dat: “Voor al deze drie redenen geldt bovendien dat zij de afgelopen jaren sterker zijn geworden. De overtuigingen c.q. uitspraken van de heer Wilders zijn namelijk niet milder, maar juist radicaler geworden.”

Ook het CDA geeft aan het avontuur met de PVV niet nogmaals te willen herbeleven. Voor Buma was het weglopen van Geert Wilders uit het Catshuis ‘een onoverkomelijk breuk in het vertrouwen van het CDA en van mij persoonlijk’.
Ook hij noemt het steeds radicaler worden van de standpunten van de PVV. En stelt dat de PVV in de afgelopen vijf jaren “niets heeft gedaan om een begin van herstel van dat vertrouwen te rechtvaardigen”.


Volgens politiek verslaggever van de NOS Dominique van der Heyde, die het document op twitter plaatste, maakt dit de breuk tussen Mark Rutte en Geert Wilders onomkeerbaar. “Dit is dit nooit meer terug te draaien”.

Geef een reactie

Laatste reacties (181)