189

PVV opent jacht op Haagse cultuursector

Raadslid eist in dreigende brief boekhoudingen op

Onder het mom van ‘transparantie’ vraagt de PVV in Den Haag aan stichtingen en verenigingen die actief zijn in de kunst en cultuur op dwingende toon om hun jaarrapportage op te sturen. De partij zegt te willen controleren of het ‘belastinggeld’ wel juist wordt besteed.

“We gaan er vanuit dat u het streven naar transparantie als vanzelfsprekend ervaart en daarom mee wilt werken aan onze controlerende taak richting het College”, schrijft De Graaf in zijn dreigende brief. Hij benadrukt dat het gaat om een ‘klemmend beroep’ en eist dat de gevraagde documenten vóór 7 augustus in zijn bezit zijn. Volgens de site Trendbeheer werd de op 20 juli gedateerde brief vanochtend ontvangen, wat de tijdslimiet minder dan twee weken maakt.
Het doel van de ongebruikelijke operatie is niet geheel duidelijk want de PVV kan ook kopieën van jaarrekeningen opvragen bij de Kamer van Koophandel. Alleen kleinere stichtingen zijn niet verplicht om een jaarrekening te deponeren. Wellicht dat de PVV zich vooral richt op kleinere organisaties die worden gerund door vrijwilligers.

De PVV wil dat cultuursubsidies aan nationalistische doelen wordt besteed. In mei 2010 vroeg De Graaf het college om garant te staan voor een eventueel tekort van Vlaggetjesdag, een evenement van de visserijbranche. Die dag behoort volgens De Graaf tot het Nationaal Cultureel Erfgoed.

Merkwaardig

De eis tot transparantie is opvallend omdat de PVV zelf weigert openheid te geven over de partijfinanciën. Volgens verschillende mediaberichten zou Wilders geld ontvangen van ‘extremisten uit Israel en de Verenigde Staten’. In de Haagse gemeenteraad heeft de PVV acht zetels. 

Bron: trendbeheer.com (via Sargasso)

Geef een reactie

Laatste reacties (189)