Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV paait VVD en CDA met 'geheim' verkiezingsprogramma

  •  
11-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Algemene Politieke Beschouwingen

© 2016-09-21 00:00:00 DEN HAAG - Premier Mark Rutte en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders in de plenaire zaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesda

De PVV mikt stiekem op een nieuwe coalitie met VVD en CDA. Dat blijkt uit de antwoorden die de partij verstrekte aan Kieskompas , de alternatieve kieswijzer van politicoloog André Krouwel. In het parlement en in de media gaat Wilders voortdurend te keer tegen het kabinetsbeleid maar nu wordt duidelijk dat de populist een aantal omstreden maatregelen waar hij publiekelijk op afgeeft, gewoon in stand wil houden.
"André Krouwel geeft als voorbeeld de stelling dat de studiefinanciering weer een gift moet worden, in plaats van een lening. De PVV is het hiermee eens, volgens zijn team, want op de website van de PVV staat dat dit kabinet „het laat afweten” als het om „verheffing” gaat. „Dat hebben we gezien met het afschaffen van de studiefinanciering en de vervanging daarvan door een leenstelsel.” Tot verrassing van Kieskompas zegt de PVV dat ze het oneens zijn met de stelling. De PVV kiest ervoor, laten ze Krouwel weten, dat ze een paar hervormingen van het tweede kabinet-Rutte wil houden: de hypotheekrente-aftrek, de duur van de WW-uitkeringen en de nieuwe studiefinanciering. „Dus ze róépen dat het schandalig is, dat leenstelsel. Maar intussen draaien ze het niet terug.” Het maakt hem niet uit, zegt Krouwel, welk standpunt de PVV kiest. „Als het voor kiezers maar duidelijk is. Dat is dit niet.”"
Krouwel stelt in Trouw dat de linkse partijen linkser zijn geworden, met uitzondering van de PvdA, en de rechtse partijen rechtser. Voor de rechtse partijen betekent het dat ze cultureel conservatiever zijn geworden. Linkse partijen daarentegen nemen juist een veel opener houding aan op cultureel gebied. Die ‘cultuuroorlog’ lijkt de grote inzet te worden van de verkiezingen. Economische thema’s raken meer op de achtergrond.
Volgens Krouwel liggen de verkiezingsprogramma’s van VVD en CDA zo dicht bij die van de PVV dat het vreemd is dat de laatste partij bij voorbaat wordt uitgesloten.
De Volkskrant meldt op basis van een eigen enquête dat kiezers er zo op gebrand zijn Wilders de verkiezingen niet te laten winnen dat ze overwegen hun stem aan Rutte te geven, ook al heeft de VVD niet hun voorkeur. Zelfs onder GroenLinks zou dergelijke verstandsverbijstering vaker voorkomen dan gedacht.
Nauwkeurig lezen van de cijfers geeft trouwens een ander beeld. De PVV heeft een zeer trouwe aanhang van zo’n 8 procent. Zij gaan stemmen of niet stemmen. Een andere partij kiezen is voor hen geen optie. De uitslag van de PVV is daarmee vooral ook een kwestie van opkomst. Hoe meer mensen op andere partijen stemmen, hoe kleiner de PVV wordt. Een meerderheid van de Nederlandse kiezers zegt nooit op de PVV te zullen stemmen.
Ook volgens de Volkskrant beheerst de cultuuroorlog de verkiezingen. De Holland-hatende PVV-kiezers moeten veelal niets van Nederland hebben. Hun gekrakeel leidt tot een minstens zo grote groep Nederlanders die zich inzet nationale waarden als tolerantie en vrijheid te verdedigen tegen de opkomst van de haters.
"Eenderde van alle kiezers voelt zich niet meer thuis in eigen land. De helft van de respondenten wijt dat onbehagen aan een groeiend aantal buitenlanders, de andere helft aan groeiende intolerantie en tegenstellingen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.