200

PVV plaatst zichzelf buiten college Almere

[Update 20:30] Demonstratie bij gemeentehuis ... VVD verbaasd: 'Dit is een schwalbe' … PVV gebruikt speerpunten als barricade tegen samenwerking... PvdA vraagt uitleg voor snelle conclusie: Gesprek met PVV duurde maar een halfuurtje

De PVV eist van andere partijen dat radicale en meest omstreden programmapunten, – invoering van stadscommando’s, afschaffing van gemeentebelastingen en een verbod op hoofddoeken – worden doorgevoerd. Geen van de mogelijke coalitiepartijen wilde aan die eis toegeven. De PVV ziet daarom af van een plek in het nieuwe gemeentebestuur.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere werd de Partij voor de Vrijheid (PVV) de grootste partij. Zij haalde negen van de 39 zetels en mocht verkennende gesprekken voeren met andere partijen om eventueel een college te vormen.”In de verkennende besprekingen die ik met acht partijen heb gevoerd, is gebleken dat zij op vrijwel al die onderdelen geen concessies aan de PVV-kiezers willen doen”, aldus de Almeerse PVV-fractievoorzitter en Tweede Kamerlid Raymond de Roon.

De Roon haalde voor de verkiezingen overigens zijn neus al op voor het lokale bestuur en sprak zijn voorkeur uit voor het Tweede Kamerlidmaatschap. En sowieso wekte de PVV in Almere niet de indruk zelf ook maar een druppel water bij de zure wijn te willen doen.

Update 09:25 De VVD is verbaasd over de uitlatingen van De Roon, meldt de NOS. Volgens fractievoorzitter Arno Visser is er geen sprake geweest van onderhandelingen alleen van een een ‘verkennend gesprekje’. Dat hij niet met de PVV kon samenwerken moest hij vernemen uit een persbericht van de PVV. Hij noemt de actie van de PVV een schwalbe, de term voor wanneer een voetballer simuleert dat hij door de tegenpartij onderuit is gehaald om zo een vrije trap te krijgen. Visser zegt letterlijk op Almere Vandaag:

“De PVV maakt een enorme schwalbe. De partij ligt nu kermend op de grond voor het oog van de camera, terwijl er geen overtreding was. Dit kan zo niet, je kunt niet op basis van een aantal gesprekjes van een half uur zeggen dat iedereen tegen je is. De PVV is de grootste partij in Almere en zij moet serieus haar werk doen. Op deze manier neem je de twintig procent van de stemmers die op jouw partij hebben gestemd niet serieus.” Visser had graag verder gesproken met de PVV. “Ik zou zeggen we hebben ook stadscommando’s in de raad nodig, mensen die willen doorpakken. Die niet weglopen als het een beetje moeilijk wordt.

Ook de PvdA heeft verbaasd gereageerd om de snelle conclusie van de PVV. PvdA-fractievoorzitter Alphons Muurlink zegt in De Pers:

We hebben een gesprek met de PVV gehad dat niet meer dan een halfuurtje heeft geduurd. Laat ze vanavond tijdens de raadsvergadering maar eens uitleggen waarom ze er nu al mee stoppen.

Volgens Muurlink spelen er bij de onmogelijkheid tot samenwerking ook andere zaken dan de PVV de kiezers voorhoudt:

Ik vind het normaal dat iedereen gelijke rechten en kansen heeft, maar ik vind het ook normaal dat een gemeente een gedegen financieel beleid voert. De PVV heeft het grootste gat in de hand dat ik ooit bij een politieke partij heb gezien.

De PvdA zal nu voorstellen de college-vorming over te nemen als de op één na grootste partij. 

Update 20:30 Ongeveer honderd vrouwen met hoofddoekjes demonstreren donderdagavond bij het stadhuis van Almere tegen de PVV, zo meldt de NOS. De vrouwen dragen spandoeken met daarop teksten als ‘Mijn hoofddoek, mijn vrijheid’. De PVV wil een hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke instellingen. Dezelfde avond is de eerste raadsvergadering in de nieuwe samenstelling.

Geef een reactie

Laatste reacties (200)