103

PVV-politici kampioenen dubbelvangen

[video] De Graaf lijsttrekker Eerste Kamer, blijft ook gemeenteraadslid … Overige kandidaten blijven geheim tot na verkiezingen … Klein clubje PVV'ers pikt alle baantjes in 

Het Haagse gemeenteraadslid Machiel de Graaf wordt lijsttrekker bij de PVV voor de Eerste Kamer. De rest van de kandidaten houdt de partij geheim tot na de Provinciale Staten-verkiezingen, zodat PVV-stemmers niet precies weten wie ze mogelijk in de senaat brengen. De Graaf wordt dubbelvanger, de PVV blijkt daar kampioen in te zijn.


Tijdens zijn persconferentie verklaarde De Graaf dat hij in de gemeenteraad was gaan zitten om te kunnen doorstromen naar een betere politieke functie. Hij blijft bij een eventuele verkiezing in de senaat wel zijn vergoeding als gemeenteraadslid behouden.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat PVV’ers tot de best verdienende politici horen, dat wil zeggen dat ze het meeste belastinggeld binnenschrapen door de beschikbare functies onderling in een klein clubje te verdelen.

De lijst van bijverdiensten van Tweede Kamereden wordt nu al aangevoerd door twee PVV-Tweede Kamerleden; Raymond De Roon en Richard de Mos. Door functies te combineren in het parlement en in de gemeenteraden van Almere en Den Haag, verdienen zij jaarlijks ruim 24 en 30 duizend euro bovenop hun kamersalaris van 90 duizend euro.

Het combineren van functies betekent niet dat ze alle taken ook daadwerkelijk uitvoeren. Zo zou de PVV-lijstrekker te Almere De Roon, tevens Tweede Kamerlid, nauwelijks zittingen van de gemeenteraad bijwonen en ook amper raadswerk doen. 

Wie de overige PVV-kandidaten zijn voor de Eerste Kamer horen de kiezers pas na de Provinciale Staten-verkiezingen, tot die tijd blijft de lijst geheim. Bij de vorige verkiezingen moesten kandidaten onder druk van publiciteit van de lijst afgevoerd worden, bijvoorbeeld omdat journalisten achterhaalden dat ze logen over hun verleden. Die controle is met de nieuwe zet van de PVV niet mogelijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (103)