234

PVV programma: zoek de verzinsels

Wilders presenteert 'onafhankelijkheidsverklaring'

Geert Wilders heeft dinsdag zijn partijprogramma gepresenteerd. Hij noemt het stuk met de titel Hún Brussel, óns Nederland een ‘onafhankelijkheidsverklaring’.


Dissidente PVV’ers verklaarden vandaag dat Wilders in intieme kring had gesteld dat de helft van het programma onuitvoerbaar is. Dat is niet het enige, het bevat ook eenvoudig aantoonbare nonsens. Wilders lijkt niet de geringste moeite gedaan te hebben om te checken of het klopt wat hij denkt en beweert.

Het is een nieuw record, al bij de eerste zin gaat het verkiezingsprogramma van de PVV de mist in. Er staat:

Het is een Chinese verwensing: moge U leven in interessante tijden.

Is dat echt een Chinese verwensing? In China gebruikt in ieder geval niemand het gezegde. De zin dook voor het eerst op in 1939, in een Engelstalig boek. Het zou een paar jaar eerder gezegd zijn bij de opening van het academisch jaar aan de Amerikaanse Columbia University. Door iemand die het volgens eigen zeggen ooit had gehoord van iemand anders die het weer had van een diplomaat die in China gestationeerd was. Sindsdien duikt de uitspraak op in speeches, boeken (Kingdom of Fear) en films (Disclosure). Het vermoeden bestaat dat het gezegde een verzinsel is.

Er staan nog meer verzinsels in het programma. Zo beweert Wilders:

De EU-vlag met twaalf sterren is geïntroduceerd toen de EU twaalf leden had, waaronder Nederland. We verzoeken de EU ‘onze’ ster te verwijderen van haar vlag

Wilders lijkt daarbij – zoals wel vaker – in de war met de geschiedenis van de Verenigde Staten. In werkelijkheid is er anders dan bij de Amerikaanse vlag geen enkele relatie tussen het aantal sterren en de lidstaten. De vlag werd geïntroduceerd door de Raad van Europa in 1955. De Raad bestond toen uit veertien landen, waaronder Nederland en Turkije. De Wikipedia meldt over de keuze voor 12:

In verschillende tradities is het cijfer twaalf een symbool van perfectie, volledigheid en eenheid. Men vindt het cijfer onder meer in het aantal maanden in een jaar en het aantal uren op een klok. Ook telt de dierenriem twaalf tekens. Hercules, de held uit de Griekse mythologie, moest twaalf moeilijke opdrachten vervullen om onsterfelijk te worden. In de bijbel wordt vermeld dat Israël twaalf stammen kende. Ook waren er twaalf apostelen.

Wilders heeft het verder over EU-nationalisme. Komisch is ook de frase ‘ons buitenland’ die in het partijprogramma opduikt. Welke landen er mee bedoeld worden is niet duidelijk. Hij speelt ook leentjebuur bij zijn oude partij, de VVD. Rutte sprak eerder over de SP met Holle Bolle Gijs en Wilders zegt nu:

Holle bolle EU heeft steeds meer geld nodig

Overigens is ook Holle Bolle Gijs een figuur uit een sprookje. 

Verder pleit Wilders voor het opheffen van de 80 km/u zones rond steden. Dat is een beetje vreemd want die zijn maandag opgeheven.

Het FD schrijft over de rest van het programma:

Nederland moet dezelfde verhouding tot de EU krijgen als Zwitserland, schrijft Wilders. Het moet lid worden van de Europese Vrijhandels Associatie en het sluit bilaterale vrijhandelsverdragen met de EU. Het verkeer van goederen, diensten en kapitaal moet vrij zijn, maar niet dat van mensen uit ‘Polen, Roemenen, Bulgarije etc.’ Hoewel Nederland uit de EU moet stappen, geeft Wilders ook nog aan wat de EU zonder Nederland allemaal wel en niet mag doen. De onderhandelingen met Turkije over toetreding moeten bijvoorbeeld worden gestaakt en het Europees parlement moet worden afgeschaft.

Er zal de komende tijd wel meer aan het licht komen over het programma omdat de PVV een lange traditie heeft met goochelen met feiten. Kom je verzinsels tegen, meldt ze dan in de reacties of stuur een mail naar de Joop-redactie: redactie@joop.nl.

En weet iemand waar die moskee van pagina 36 staat?
Antwoord snel binnen: Het is de bijna twintig jaar oude Taibah moskee in Amsterdam Zuid-oost. Vooral gebruikt door moslims van Surinaamse komaf.

Eerder berichtte Joop:

Het verkiezingsprogramma van de PVV heet Hún Brussel, Óns Nederland. Dat heeft Geert Wilders maandag bekend gemaakt via zijn favoriete communicatiemiddel: Twitter.

De leider twitterde:

Morgenvroeg is de presentatie van het PVV-verkiezingsprogramma 2012-2017. De titel is: “Hún Brussel, óns Nederland”.

Wat er precies met de titel bedoeld wordt, is nog niet helemaal duidelijk, noch wie hun zijn en wie ons. Zo kan het zijn dat hij vindt dat Brussel in handen moet komen van de Europese Unie en Nederland in handen van de PVV. 

Wilders heeft na de val van het kabinet gesteld dat hij van de verkiezingen een referendum over Europa wil maken. Met hun kan hij dus ook de voorstanders bedoelen. De PVV pleit voor het verlaten van de Europese Unie en herinvoering van de gulden.

Het gebruik van accenten in een titel is in de digitale communicatie niet zonder risico. Op sommige systemen wordt de naam van het verkiezingsprogramma weergegeven als ‘Hn Brussel, ns Nederland’ of als Hún Brussel, Óns Nederland.

beeld: Wilders tijdens een van zijn vele speeches in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Laatste reacties (234)