16

PVV-raadslid Dille op het matje geroepen om mogelijke woningfraude

Het Haagse PVV-raadslid Willie Dille, bekend van haar uitspraak dat ‘de islam mag worden weggevaagd‘, woont waarschijnlijk niet in Den Haag, zoals wettelijk verplicht is. In plaats daarvan zou Dille in Rijswijk wonen en haar Haagse woning onderverhuren. Dat schrijft het AD. Dille is door de Haagse burgemeester Pauline Krikke op het matje geroepen.

De Kieswet schrijft voor dat gemeenteraadsleden binnen de gemeentegrenzen moeten wonen. Zo niet, dan mogen zij geen deel uitmaken van de raad. Dille, de Haagse nummer 2 van de PVV-lijst, heeft op papier een huis in Den Haag, maar uit zowel verklaringen van buurtgenoten, als ook een opmerking van Dille zelf, blijkt dat ze daar niet woont. Het AD meldt:

In een artikel op de website van een lokale krant wordt Dille – herkenbaar op de foto – geciteerd over haar zorgwoning: ,,Zo zijn we hier in Rijswijk neergestreken (…) We leven samen met onze gasten.” Op de website van de zorgkoepel staat: ,,Willie woont in een mooi ruim huis in Rijswijk.”

Ook zou uit uittreksels blijken dat Dille haar Haagse woning heeft onderverhuurd. ‘Dat gezin was in januari plotseling weg,’ laten buren weten, die Dille ook helemaal niet kennen. ‘Geen idee. Er woonde een gezin met kleine kindjes.’

De onthullingen van het AD zijn voor burgemeester Krikke voldoende aanleiding om Dille op het matje te roepen. Het is niet de eerste keer dat er vraagtekens zijn bij het woonadres van de PVV’er. Ook vorig jaar kwamen daar al meldingen over binnen, maar na meerdere gesprekken met Dille die stug ontkende, kon de burgemeester weinig meer doen dan de PVV’er op de Kieswet wijzen. ‘Nu er verklaringen van buren liggen, wil ik opnieuw met mevrouw Dille in gesprek,’ zegt Krikke.

Dille zelf houdt ondertussen nog steeds vol dat ze niet alleen in Rijswijk woont ‘als er logés zijn. Maar mijn feitelijke woonhuis is in Den Haag’. Volgens Dille woonde het eerder genoemde gezin met kleine kinderen een tijdje bij haar in omdat dat gezin anders geen dak boven het hoofd had. ‘Ik vond het zo zielig’, zegt Dille daarover. Ook zegt ze dat het kan kloppen dat de buren haar niet kennen, omdat ze er het laatste halfjaar ‘wat minder geweest’ is. Het AD schrijft over de woning: ‘Het huis oogde afgelopen dinsdag onbewoond, met een gereedschapskist bij de deur en een smerige vloer.

Lees ook: Nog meer problemen in PVV-gemeentes, nu in Den Haag

cc-foto: Pieter Musterd

Geef een reactie

Laatste reacties (16)