17

Nog een kandidaat PVV-raadslid van de lijst, nu wegens ‘opknopen Rutte’

De PVV heeft het Rucphense kandidaat-raadslid Marie-Louise Kelderman van de kandidatenlijst gehaald, nadat bleek dat ze via sociale media minister-president Rutte een ‘hufter’ had genoemd en een afbeelding deelde waarop stond dat Rutte opgeknoopt moest worden. Dat meldt Omroep Brabant. Volgens de PVV was Kelderman wel gescreend, maar waren ze deze uitlatingen niet eerder tegengekomen.

De kandidatenlijst was net een dag oud. Kelderman maakte als nummer 5 een goede kans in de raad te komen, aangezien de PVV een grote aanhang heeft in Rucphen. Behalve bovenstaande opmerkingen over Rutte noemde Kelderman de premier op sociale media ook ‘een vuile viezerik’, ‘een rotte leugenaar’ en deelde ze een bewerkte foto met daarop de Britse koningin die Mark Rutte zou willen beschieten. Daarbij schrijft Kelderman: ‘Ik rij wel, kijk jij maar goed rond!’ Verder is Kelderman op Facebook lid van de pagina’s van de extreemrechtse groepen Nederlandse Volks-Unie en Identitair Verzet. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker werd door Kelderman vergeleken met Adolf Hitler.

Fractievoorzitter Ad Vissenberg verwijst naar Statenlid Patricia van der Kammen, die verantwoordelijk was voor de screening. ‘Ik vind dit zeker niet fraai,’ zegt Van der Kammen. ‘Ik neem met klem afstand van elke uiting van geweld of bedreiging.’ Volgens het Statenlid had Kelderman het ‘vast symbolisch’ bedoeld en is het allemaal ‘uitermate onhandig en klungelig’.

Dinsdagavond liet de PVV weten dat na de ontdekking van Omroep Brabant is besloten Kelderman van de kandidatenlijst te halen.

cc-foto: Joe Busby

Geef een reactie

Laatste reacties (17)