110

PVV schiet plan Hedwigepolder af

Malariamug ingezet tegen ontpoldering: Stichting Red de Polder overweegt beroep op bescherming volksgezondheid ... Bleker presenteert compromis en 'dat spijt hem ook' ... 100 hectare wordt onder water gezet ... Ook Koppejan spreekt van 'goed compromis' ... Statenlid Robesin voelt zich in de maling genomen

Bleker komt België een beetje tegemoet. Een derde van de Hedwigepolder wordt ontpolderd. Het gaat om zo’n honderd hectare. Nederland had eerder beloofd het hele natuurgebied onder water te zetten, maar daar kwam het kabinet Rutte op terug.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Video Nieuwsuur: Twan Huys ondervraagt Koppejan en eist een duidelijk antwoord. Koppejan geeft dat niet en wordt afgekapt. (21e minuut)

Update zondag 16:00

De PVV steunt het plan van Bleker niet, maakte woordvoerder Richard de Mos zaterdag bekend in het NOS-journaal. Ook de PvdA ziet niets in het voorstel. Daarmee is er geen Kamermeerderheid meer te vinden voor het beleid van Bleker.

Update: zaterdag 12:50

Actievoerders van Stichting Red de Polder overweegt de dreiging van de malariamug te gebruiken als argument tegen het gedeeltelijk onder water zetten van de Hedwigepolder, meldt Metro.

De stichting bekijkt nog hoe het plan dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag presenteerde bij de rechter kan worden aangevochten. De stichting lijkt het op de gezondheidseffecten van het onder water zetten van de polder te gooien. De woordvoerder stelde dat dit er bijvoorbeeld voor zou kunnen zorgen dat er malariamuggen in Zeeland opduiken.

Tot in de jaren 20 van de 20e eeuw kwam de malariamug, die dol is op kaas, nog in Nederland voor. De overheid voerde daarom onder meer campagnes met leuzen als ‘Ziet u een mug lang van poot, aarzel niet en sla hem dood’. De vrees bestaat al langer dat, onder meer met de opwarming van de aarde de mug, die met stip de grootste mensendoder ter wereld is, terugkeert in Nederland. Volgens deskundigen is dat echter onwaarschijnlijk.

Eerder:

Nederland en Vlaanderen spraken destijds af de Westerschelde uit te diepen om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Om de schade voor de natuur te compenseren, zou de Hedwigepolder onder water komen. Het verzet hiertegen in Zeeland was echter groot.

Tjeu van Mierlo, directeur van de Zeeuwse Milieu Federatie, is nog niet overtuigd. “In plaats van een grote ontpoldering krijgen we nu drie snippertjes. Ik vraag me af wat dat oplevert aan natuurherstel. Dat mag Bleker nog wel gaan uitleggen.’

Het Zeeuwse statenlid Robesin werd door Rutte naar het Torentje geroepen om over de polder te praten. In ruil voor steun aan een VVD’er in de Eerste Kamer, kreeg Robesin de toezegging dat de Hedwigepolder niet onder water gezet zou worden. Het Statenlid voelt zich in de maling genomen en spreekt van ‘ruggengraatloosheid’.

Opvallend is dat CDA’er en Zeeuw Koppejan geen tegenstander lijkt van de ontpoldering. Eerder zei hij ‘deze Zeeuw zet geen polder onder water’, nu zegt hij in Nieuwsuur dat hij ‘er een stevig debat over gaat voeren, maar dat er een eind gemaakt moet worden aan de discussie en dat Bleker een mooi compromis heeft bereikt’.

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks, spreekt van een “geknutselde oplossing”. “Het moet nog duidelijk worden of België en Europa ermee akkoord gaan. We hebben de heer Bleker eerder gehoord met nogal positieve inschattingen over de positie van Vlaanderen en de EU. Met dit slappe gepolder maak je niemand blij.”

BNR: Hedwigepolder voor een derde ontpolderd

cc-foto: Wikimedia, larven van de malariamug hangen onder het wateroppervlak

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)