Laatste update 22 juli 2016, 12:26
47

PVV sjoemelt voor 80.000 euro met subsidies

Verzetstour, rechtszaak tegen het noodfonds ESM en raadsverkiezingen bekostigd met geld dat daar niet voor bestemd is

De afgelopen jaren heeft de PVV ruim 80.000 euro fractiesubsidie onjuist gebruikt. In plaats van het geld te gebruiken voor uitgaven die het opereren van de Kamerfractie zouden moeten verbeteren, wordt het geld voor zaken gebruikt die niet voor subsidie in aanmerking komen, aldus accountant Deloitte. Volgens NRC Handelsblad zou het gaan om zo’n 80.000 euro.

NRC schrijft:

Inclusief kleinere posten, zoals vliegtickets van medewerkers naar de Verenigde Staten, blijkt de PVV de afgelopen jaren voor 83.334 euro subsidie oneigenlijk aangewend te hebben.

PVV’er Louis Bontes legde eerder zijn penningmeesterschap op, omdat de partij de PVV protesten tegen het kabinet – ‘De Verzetstour’ – ten onrechte had betaald uit subsidies bedoeld voor de ondersteuning van de Kamerfractie. Bontes wil daar niet langer verantwoordelijk voor zijn. Bovendien zou hij eerder al op de vingers zijn getikt door de accountant van het parlement, Deloitte.

De Verzetstour heeft in totaal zo’n 14.294 euro gekost. Volgens Bontes zal Deloitte het nooit accepteren dat deze uitgaven uit de subsidie worden vergoed.

Eerdere conflicten met Deloitte betreffen de betaling aan toenmalig advocaat Bram Moszkowicz voor de rechtsbijstand in 2012 bij een kort geding van PVV-leider Geert Wilders tegen het Europees noodfonds ESM. Kosten: 22.705 euro. Deloitte oordeelde destijds dat dit geld niet voor subsidie in aanmerking komt omdat het opereren van de fractie er niet door wordt verbeterd. Bovendien was de factuur van Bram Moszkowicz niet gespecificeerd genoeg.

In 2010 gebruikte de PVV 42.615 euro van de subsidie voor de raadsverkiezingen dat jaar. Deloitte oordeelde destijds dat deze uitgaven niet subsidiabel zijn en bracht het bedrag het jaar daarop in mindering van het fractiebudget.

Overigens pleit Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg voor een update van de huidige fractiekostenregeling. Die update zou voor komende zomer klaar moeten zijn. Fracties krijgen dan meer vrijheid om de fractiekosten te gebruiken. De Volkskrant schrijft hierover:

Een deel van het Presidium wil het opfrissen van de regeling ook aangrijpen om de luiken open te gooien en de fractiekosten zichtbaar te maken. Dan kan ’s lands oppercontroleur in het volle licht van de openbaarheid ook zelf worden gecontroleerd. Dan kunnen we zien of het klopt wat Louis Bontes zegt.

Over de financiering van de partijkas van de PVV bestaat grote onduidelijkheid. Oud-Kamerlid Hero Brinkman deed in maart 2012 een boekje open bij Pauw&Witteman aan tafel. In het weekblad Nieuwe Revu beweerde Brinkman zelfs dat honderdduizenden dollars aan cashgeld rechtstreeks naar strafpleiter Moszkowicz zouden zijn gegaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)