58

PVV stemt met FN vóór behoud verhuiscircus EP

Europarlement zet eerste stap naar afschaffing van Straatsburg als vergaderplaats

Het Europees Parlement gaat voortaan zelf beslissen waar en wanneer het vergadert. Een overweldigende meerderheid van de Europarlementariërs stemde woensdag voor een resolutie die dat mogelijk maakt. Het is een eerste stap naar het afschaffen van Straatsburg als vergaderplaats naast Brussel. Onder de tegenstemmers was de PVV. Dat lijkt vreemd, maar niet als je bedenkt de nieuwe vrienden van het Front Nationaal eveneens stemden voor behoud van het maandelijkse verhuiscircus.

Hartstikke duur en slecht voor het milieu; de maandelijkse verhuizing naar de Franse stad is Europarlementariërs uit alle lidstaten al tijden een doorn in het oog. Nu bepalen de lidstaten via een unanieme stemming waar de vergaderingen van het parlement plaatsvinden. Dat gebeurt nu om beurten in Brussel en Straatsburg. De maandelijkse vergadering in de Franse stad kost het parlement elk jaar zo’n 200 miljoen euro, zo is bij de NOS te lezen.

Om Straatsburg definitief te schrappen als vergaderplaats moet het Europees Verdrag worden aangepast. Daarmee moeten de regeringsleiders unaniem instemmen. Frankrijk is altijd fel tegenstander hiervan geweest. En, blijkens de documentatie van de stemming (laatste resolutie), nu ook de PVV. Europarlementariër Dennis de Jong (SP) uitte zijn verbazing hierover op Twitter: 

Met een bewonderenswaardig stukje politieke gymnastiek legt de PVV deze plotselinge draai op zijn website uit:

Het Europees Parlement vergadert momenteel zowel in Brussel als in Straatsburg. Dat leidt terecht tot groot onbegrip van de belastingbetaler over de verspilling van belastinggeld. De PVV heeft dan ook altijd gepleit voor het opheffen van Straatsburg. De PVV is echter ook voorstander van de vermindering van de macht van het Europees Parlement. Een parlement dat niets bijdraagt aan een democratisch bestuur van de EU.

NOS: Einde Straatsburg nabij

Geef een reactie

Laatste reacties (58)