547

PVV TREKT STEKKER UIT FORMATIE

[video] UPDATE: D66 WIL DEBAT MET OPSTELTEN ... VVD HAD RUIM VOLDOENDE VERTROUWEN IN CDA … RUTTE VERRAST DOOR BESLISSING … WILDERS: IK ACCEPTEER GEEN DISSIDENTEN … VERHAGEN: EIS WILDERS IN STRIJD MET DE GRONDWET ... COHEN WIL SAMENWERKEN MET RUTTE... UPDATE: PVDA-LEIDER ZIET OOK MOGELIJKHEDEN OM MET CDA SAMEN TE WERKEN

De formatie met het rechts kabinet is mislukt. Dit heeft Opstelten zojuist bekendgemaakt, meldt de NOS


De Volkskrant schrijft:

Het is nog niet bekend waarom de besprekingen zijn geklapt. Eerder deze week was er grote onrust in het CDA omdat mede-onderhandelaar Ab Klink geen heil zag in verdere gesprekken met de PVV. Na zware druk vanuit de fractie schortte hij zijn eindoordeel op tot er een onderhandelingsresultaat zou liggen. Ook mede-‘dissidenten’ Kathleen Ferrier en Ad Koppejan namen dat besluit.

VVD-leider Mark Rutte: “We hebben er hard aan gewerkt en te doen met het CDA. Ik heb de conclusie getrokken dat het CDA stabiel voldoende was, de PVV trok die conclusie niet.” Rutte is het niet eens met het besluit van Wilders en was er door verrast.

Rutte is bereid een regeerakkoord te schrijven waarbij andere partijen zich aan kunnen sluiten of bereid zijn daarover te onderhandelen. Hij acht die taak nu voor de hand liggen.

Rutte noemde de tot nu toe bereikte onderhandelingsresultaten iets waar ‘rechts Nederland z’n vingers bij zou aflikken’.

Wilders: “Helaas, is de rechtse samenwerking mislukt. Het vertrouwen in het CDA is bij de PVV de afgelopen tijd tot een dieptepunt gedaald. Daarmee doel ik op de houding van de dissidenten. Niet Verhagen, die ik bewonder. De afgelopen dagen werd met het gedoe nog eens duidelijk dat niet alle 21 fractieleden ons zouden steunen. Ik heb gezegd dat de drie dissidenten moesten verklaren dat ze het besluit van het CDA-congres bindend zouden accepteren of anders op zouden stappen. Het CDA kon niet aan die eis voldoen. Sinds de brief van Klink heeft Nederland weer een linkse meerderheid.”

Wilders noemen zijn eis van een vooraf in te dienen schriftelijke verklaring van de dissidenten ‘redelijk’. Hij wilde zeker zijn van de 21 zetels. Hij noemde de PVV een stabiele partij. ‘De camera’s stonden niet bij ons maar bij het CDA voor de deur’.

Op de vraag wat Wilders te verliezen had dat hij het avontuur niet aandurfde, antwoordde hij dat hij dat niet geloofwaardig vind. Hij stelde niet bang te zijn voor een compromis maar voor een partner waar hij weken mee heeft onderhandeld die zich tegen hem keerde.

Femke Halsema twitterde in reactie: “Typisch: Wilders miskent ten diepste dat kamerleden zonder last of ruggespraak moeten kunnen handelen.”

Maxime Verhagen: “Er is heel veel geïnvesteerd in het herstel van vertrouwen. Geert Wilders wilde dat niet geven en dan vervalt de basis. In formatiebesprekingen kun je nooit garanties geven. Wel was ik er van overtuigd dat we tot een resultaat konden komen dat uiteindelijk door de 21 leden en het congres gesteund zou worden.”

Verhagen verklaarde dat de eis van Wilders in strijd is met de Grondwet omdat Kamerleden moeten stemmen zonder last of ruggespraak. Volgens Verhagen kan ook een beslissing van het congres niet aan Kamerleden worden opgelegd.

Verhagen zei over zijn eigen positie dat hij zich gesteund weet door 80 procent van de actieve CDA-leden en vindt dat hij door kan gaan met nieuwe formatiepogingen. “Ik heb mijn nek uitgestoken en dat is mislukt. Ik ben teleurgesteld omdat ik ervan overtuigd ben dat ik de 21 leden mee zou krijgen.”

Wilders verklaarde op de persconferentie dat hij nu de oppositieleider is. Volgens commentator Kees Boonman bij EenVandaag zegt hij daarmee dat hij geen rol meer wil spelen in een coalitie.

Update 19.45:

Inmiddels hebben een aantal politieke partijen gereageerd op het mislukken van de formatie. SP-leider Emile Roemer zegt dat het stuklopen van de formatie “een zegen voor het land” is. “Een regering die discriminatie gedoogt en daarnaast een keiharde bezuinigingsagenda wilde doorvoeren, is ons gelukkig bespaard gebleven. Wat mij betreft heeft Rutte zijn kans nu gehad. Het is tijd om te kijken naar een coalitie zonder de VVD”, aldus Roemer.

Fractieleider van GroenLinks, Femke Halsema, zegt opgelucht te zijn dat PVC definitief van de baan is: “Dit kabinet had de tegenstellingen in Nederland alleen maar verder vergroot, terwijl in de grootste economische crisis in 80 jaar samenwerking vereist is. Ook tussen links en rechts.”
Ook PvdA-leider Job Cohen is blij dat de formatiepoging is mislukt. Cohen zegt: “k was geen voorstander van zo’n kabinet. U kunt zich voorstellen dat ik blij ben dat deze poging mislukt is.” 

Rutte wil nu zelf een regeerakkoord schrijven om vervolgens te kijken met welke partijen een coalitie gevormd kan worden. Cohen zegt beschikbaar te zijn om samen met Rutte een concept-regeerakkoord te schrijven.

Update 21.00:

D66-fractieleider Alexander Pechtold heeft een debat aangevraagd met informateur Ivo Opstelten, dat meldt ANP. Pechtold zegt het belangrijk te vinden dit hoofdstuk van het formatieproces af te sluiten. Ook pleit Pechtold voor een onafhankelijke informateur.
UPDATE Zaterdag 4 september
PvdA-leider Job Cohen ziet mogelijkheden voor een samenwerking met het CDA en VVD. Het is tijd om voor de partijen om over hun eigen schaduw heen te stappen, zei Cohen zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Eerder tijdens de formatie zei Cohen nog niets te zien in een middenkabinet van zijn partij met het CDA en de VVD te smeden. (Trouw)

De Volkskrant:

Verhagen: we hadden eruit kunnen komen

Wilders: vertrouwen in CDA naar dieptepunt

Rutte gaat nu zelf regeerakkoord schrijven

Reacties op stranden informatie VVD, PVV, CDA

NRC Handelsblad: Wilders wil niet verder met ‘instabiele CDA’

Trouw: Formatie rechts kabinet mislukt

Geef een reactie

Laatste reacties (547)