260

PVV verbolgen over gesluierde Beatrix

Update: Rosenthal en RVD reageren: Koningin droeg hoofddoek uit respect... Koningin draagt bij bezoek aan moskee hoofddoek… PVV kondigt Kamervragen aan

Koningin Beatrix brengt momenteel een staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Bij het bezoeken van een moskee in Abu Dhabi is de koningin gesluierd het gebedshuis binnen gegaan. Dit tot woede van de PVV. Hare Majesteit zou met het dragen van een hoofddoek de onderdrukking van vrouwen legitimeren.


Update 19.00

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft inmiddels een reactie gegeven. Hij zegt:

Geen hoofddoek dragen bij het bezoek aan een godshuis was geen optie. Dan had de uitnodiging voor het bezoek aan de voor de Verenigde Arabische Emiraten belangrijke moskee niet aangenomen moeten worden.

Eerder had ook de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld dat de koningin haar hoofd bedekte uit respect voor de gewoontes van het ontvangende land.

D66-leider Alexander Pechtold twitterde nog voordat de PVV met een reactie kwam of Wilders niet moest reageren. ‘En ja hoor’, aldus Pechtold. Ook GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi kwam met een reactie:

Een reactie heb ik zeker: het probleem is niet alleen dat collega Wilders Nederland bezighoudt met heel prijzige Kamervragen over Kinderen voor Kinderen-liedjes waarin Allah genoemd wordt, of de garderobe van onze koningin, maar dat vervolgens iedereen daarop reageert. Deze rituele dans leidt de aandacht af van echte problemen. Nederland verkeert in een recessie en daar moeten we onze gezamenlijke verontwaardiging op richten!”

De PVV kondigt aan hier vragen over te zullen stellen. De partij wil onder meer weten of “deze trieste wanvertoning” niet had kunnen worden voorkomen.  Volgens de partij is de hoofddoek een symbool van islamisering, onderdrukking en discriminatie van de vrouw.

Bij het betreden van een moskee moet de vrouw zich sluieren. Beatrix en Maxima passen zich aan, aan de gebruiken in Abu Dhabi. Deze aanpassing mag van de PVV niet. Het dragen van een keppeltje bij het betreden van een synagoge is voor PVV-leider Geert Wilders echter geen probleem.

NRC: Koningin Beatrix bezoekt moskee in Abu Dhabi – PVV kondigt Kamervragen aan

Geef een reactie

Laatste reacties (260)