37

‘PVV verdedigt belang grootkapitaal’

Minister Dijsselbloem verdedigt bankenunie

De PVV verdedigt de belangen van het grootkapitaal en de beleggers in de financiële sector. Dat verwijt maakte minister Dijsselbloem van Financiën PVV-Kamerlid Tony van Dijck. Hij deed dit tijdens het Kamerdebat over de najaarsnota van het kabinet, zo meldt nieuwssite NU.nl.

De minister en het Kamerlid botsten over de bankenunie en de manier waarop in de toekomst met falende banken wordt omgegaan. De EU-ministers van Financiën hebben daarover afspraken gemaakt.

Volgens Van Dijck leiden deze afspraken ertoe dat de burger alsnog de rekening gepresenteerd krijgt omdat de banken de kosten doorberekenen in hogere hypotheekrentes. NU.nl citeert

”Uiteindelijk valt linksom of rechtsom de rekening bij de consument. U doet alsof u de burger uit de wind wil houden, maar de rekening komt bij de belastingbetaler.”

Volgens Dijsselbloem worden de risico’s met de Europese regels juist verschoven van belastingbetalers en overheden naar investeerders en beleggers. Deze investeerders en beleggers zijn het die de PVV de hand boven het hoofd houdt, aldus Dijsselbloem. 

”Het is belangrijk om dat bewustzijn eindelijk in de financiële sector te verankeren. Het risico moet daar worden opgevangen.”

Ook de SP is zeer kritisch over de vorming van een bankenunie. De partij vindt dat over het verdrag een referendum moet worden gehouden, omdat er sprake is van een “verregaande overdracht van bevoegdheden richting Europa”. “Of wordt het volk weer de mond gesnoerd als het gaat om de overdracht van macht aan Europa?” vroeg SP-Kamerlid Merkies aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

NU.nl: ‘PVV verdedigt belangen grootkapitaal’

Foto-cc: EU Council Eurozone

Geef een reactie

Laatste reacties (37)