Laatste update 05 januari 2016, 10:28
44

PVV-vrijage zorgt voor spanningen in Rotterdam

D66 ergert zich aan geflirt coalitiepartner Leefbaar Rotterdam 

Er is sprake van een hoogoplopend conflict tussen D66 en Leefbaar Rotterdam. De partijen vormen samen met het CDA de bestuurscoalitie. Directe aanleiding is de toenadering die Wilders zoekt tot Leefbaar en de onverzoenlijke opstelling van de partij tegenover vluchtelingen.

Een foto die Wilders eerder deze maand twitterde van een intiem etentje dat hij had met Leefbaar-voorman Joost Eerdmans verpestte de toch al moeizame verhoudingen. Het AD schrijft over de hoogopgelopen ruzie:

Geërgerd door ‘deze vrijage op rechts’ besloot D66-fractievoorzitter Salima Belhaj verhaal te halen bij Eerdmans en haar Leefbaar-collega Anton Molenaar. Het leidde achter de schermen tot ongekend felle woordenwisselingen. Besloten werd om het dispuut ‘over het kerstreces heen te tillen’. Geen van de betrokkenen kan of wil op dit moment reageren. “Omdat elk woord hierover tot nog meer verwijdering kan leiden.” 

De verhoudingen in de coalitie staan al een tijdje onder druk, onder meer omdat Leefbaar protestacties organiseert tegen de opvang van vluchtelingen.

Wilders wil dolgraag Rotterdam veroveren. Bij de laatste verkiezingen werd zijn partij al de grootste in de havenstad, een van de weinige lichtpuntjes voor de PVV-leider die zijn partij de laatste vier stembusuitslagen steevast zag verliezen. Er zijn wel kanttekeningen bij dat succes te plaatsen. Zo was de opkomst extreem laag en had opponent PvdA zich volledig uit de markt geprezen. Maar vooral deed de grootste concurrent van de PVV, Leefbaar Rotterdam, niet mee omdat het om Provinciale Staten-verkiezingen ging.

Wilders kondigde niettemin aan met de PVV deel te nemen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dat zorgde voor nervositeit bij Leefbaar Rotterdam. De partij die nu veruit de grootste is, zag zetels in gevaar komen. Nu lijkt het er op dat de twee partijen gaan samenwerken. Leefbaar-oprichter Ronald Sorensen was tot voor kort al senator voor de PVV. Hij voert de haviken in de partij aan. De huidige leider Joost Eerdmans daarentegen is weliswaar dierenvriend maar geen havik en laat de partij een socialere koers varen. Overigens is succes niet gegarandeerd omdat een deel van de Leefbaar-stemmers en -leden niets moet hebben van de PVV. Een samenwerking maakt het ook onwaarschijnlijk dat Leefbaar in de toekomst deel uit gaat maken van een college.

foto: Geert Wilders via Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (44)