Laatste update 21:46
74

PVV en VVD willen alleen rechts onderonsje, blokkeren breed RTL-debat

Dit jaar doet een recordaantal partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart: maar liefst 31 partijen hebben de kiesdrempel weten te halen en mengen zich in de strijd om zetels in de Tweede Kamer. Lang niet iedereen kan aan bod komen in het RTL-‘premiersdebat’, waar op basis van de peilingen lijsttrekkers voor worden uitgenodigd. RTL was in eerste instantie van plan slechts vier lijsttrekkers uit te nodigen, maar met de verschuivingen in de peilingen zouden vijf of zes lijsttrekkers ook mogelijk zijn. “Het debat moet recht doen aan de democratische principes”, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws. Als de verschillen in de Peilingwijzer te klein zijn, dan zou het logischer zijn om vijf tot zes lijsttrekkers uit te nodigen.

Veto, roepen VVD en PVV nu. De partijen hebben met elkaar afgesproken niet mee te doen aan een debat waar meer partijen bij aanwezig zijn. “Vijf of zes partijen is niet de afspraak”, aldus een woordvoerder van de VVD. Bij meer dan vier lijstrekkers “komen we niet”. Een week later wordt een groter debat, met acht lijsttrekkers, gehouden. De PVV en VVD zeggen dat dat de reden is niet met vijf of zes in totaal aan te willen gaan.

NOS schrijft hierover:

De PVV en de VVD staan in de Peilingwijzer bovenaan, gevolgd door een aantal partijen die kort op elkaar zitten: CDA, D66 en GroenLinks. Ook de SP en de PvdA kunnen nog stijgen en wellicht kans maken op die begeerde vierde plaats. Daarnaast is sprake van een foutmarge. Om die reden heeft RTL vorige week bekendgemaakt te bekijken of van het vaste format wordt afgeweken en mogelijk meer partijen uit te nodigen.  De VVD en de PVV hebben met elkaar afgesproken om dan weg te blijven.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)