24

PVV wil financiering geheim houden

Partij 'woest' om voorstel tot openheid

Minister Ter Horst bereidt een wetsvoorstel voor waarbij particulieren maximaal 25.000 euro mogen doneren aan partijen. Voor anonieme giften komt een limiet van 700 euro. PVV-er Brinkman noemt het voorstel ‘te gek voor woorden’. De PVV ontvangt onder meer giften uit de Verenigde Staten.

Volgens de PVV-er willen donateurs anoniem blijven omdat zijn partij ‘extreem-rechts’ wordt genoemd. NRC Handelsblad citeert Brinkman:

„Stel: uw buurman wil 2.000 euro schenken aan de PVV. Maar hij wil ook zijn buurvrouw te vriend houden, want die geeft altijd zijn plantjes water als hij op vakantie is. En die buurvrouw noemt de PVV extreem-rechts en fascistisch. Dan wil hij wel doneren, maar niet met naam en toenaam.”

Kamerlid Azough bekritiseerde dat verlangen naar stiekemheid. „Uw partij zegt altijd tegen de burger: als u niets te verbergen heeft, heeft u niets te vrezen. Waarom is dat niet op uzelf van toepassing?”

Vrij Nederland onthulde eerder dat de PVV giften ontvangt van Amerikaanse ultra-conservatieve donateurs. NRC-columnist Bas Heijne suggereerde onlangs dat die giften mogelijk het motief zijn voor de omstreden kamervragen over Kinderen voor Kinderen.

Ondertussen komen die maffe Kamervragen over Kinderen voor Kinderen wel in een ander licht te staan, wanneer je de ultrarechtse Angelsaksische kringen waarin Wilders verkeert in gedachten hebt. (…) De vraag is nu of het wel zijn eigen vragen zijn.

Lees ook op Joop: Halsema heeft wet klaar voor openheid van partijgelden

CC-foto: Think Panama

Geef een reactie

Laatste reacties (24)