92

PVV wil hypotheekplan kabinet blokkeren

Hypotheekregels zijn 'onzalig en moeten door de papierversnipperaar'

De PVV verzet zich tegen de plannen van het kabinet om de hypotheekregels aan te scherpen. Tony van Dijck, financieel woordvoerder van de PVV zegt dit in de Volkskrant. Volgens Van Dijck frustreert het kabinet de woningmarkt door banken te dwingen na 1 augustus nog strenger naar hypotheekverstrekking te kijken.

Banken mogen vanaf 1 augustus alleen hypotheken van maximaal 110 procent van de waarde van de woning verstrekken.  Ook verdwijnt de volledig aflossingsvrije hypotheek en moeten huizenkopers voortaan minimaal de helft van de hypotheek aflossen.

Volgens Van Dijck vergroten deze aanscherpingen de problemen van de woningmarkt:

Het is nu al moeilijk een financiering te krijgen, maar met de nieuwe regels wordt het vrijwel onmogelijk. Dit is olie op het vuur […] We zijn een probleem aan het oplossen dat geen probleem is. Er zijn maar iets van tweeduizend gedwongen veilingen per jaar. Dus overkreditering is niet het probleem, stagnering is het probleem. Er is best interesse voor woningen, zeggen makelaars, maar mensen krijgen geen financiering. Deze onzalige plannen moeten door de papierversnipperaar.”

Bronnen in de coalitie melden aan de Volkskrant dat de PVV had toegezegd de plannen te steunen, maar Van Dijck zegt dat er geen afspraken zijn gemaakt. Het kabinet hoeft  niet te vrezen dat de plannen daardoor niet doorgaan, voldoende oppositiepartijen steunen de maatregelen.

De Volkskrant: PVV tegen strengere regels hypotheken

Geef een reactie

Laatste reacties (92)