200

PVV wil recht op abortus inperken

Update: PVV'er ontkent uitspraken. Vrouw wat PVV betreft niet langer baas in eigen buik. Arts moet bepalen of er 'geldig motief' is

De PVV wil het recht op abortus voor vrouwen drastisch inperken. Dat meldt NRC Handelsblad. Wat de beweging van Wilders betreft is het niet de vrouw die alleen bepaalt of ze een zwangerschap wil afbreken of niet. De PVV wil voorstellen dat een arts beoordeelt of er een ‘geldig motief’ is. Dat zei PVV-Kamerlid Karen Gerbrands tegen journalist Maarten Slagboom, auteur van het boek Echo – Prenataal onderzoek en keuzevrijheid dat vandaag is verschenen. Het zou een fundamentele wijziging zijn van de abortuswet die sinds 1981 van kracht is.

Gerbrands vindt dat aan de afbreking van een zwangerschap een ‘medische afweging’ vooraf moet gaan, zo meldt NRC. ‘Een gehandicapt kind, het is niet leuk. Maar er zijn genoeg gehandicapte kinderen die best een goed leven hebben. Het criterium moet zijn: Kan het kind een leven zonder al te veel pijn en ellende leiden?”, aldus Gerbrands.

Het is interessant dat de beweging van uitgerekend Geert Wilders met een dergelijk voorstel komt. Wilders komt voort uit de VVD een liberale partij en ook nu nog gaat hij prat op het verdedigen van de individuele vrijheid. Keuzevrijheid voor vrouwen hoort daar blijkbaar niet bij. Het standpunt sluit overigens wel aan bij de denkbeelden van Wilders’ vrienden in extreem conservatieve Amerikaanse kringen.

Update

De Volkskrant meldt donderdagochtend:

Slagbooms uitgeverij Augustus maakte Gerbrands’ standpunt woensdag wereldkundig via een persbericht. Dat leidde prompt tot een telefoontje van Gerbrands naar de uitgever. Publiciteitsmedewerkster Rianne Blaakmeer: ‘Het komt erop neer dat zij nu zegt dat zij dit niet zo heeft gezegd.’ Later stuurde de PVV een persbericht: ‘Er is nog geen fractiestandpunt ingenomen, laat staan dat we een wetswijziging voorstellen’, aldus Gerbrands.

Auteur Slagboom: ‘Gerbrands zei dat de PVV nog een standpunt moet innemen, maar ze sprak vrijuit over haar opvattingen.’ Wat vindt hij van de stelling van Gerbrands dat ze onjuist is geciteerd? Dat verwerpt hij. Hij laat het op band opgenomen interviewfragment horen dat Gerbrands als onjuist typeerde. Na beluistering is er geen andere conclusie mogelijk: het PVV-Kamerlid is correct geciteerd.

Foto-cc: Piet Plaat

Geef een reactie

Laatste reacties (200)