103

PVV wil vervolging PvdA-top afdwingen

Wilders verwijt Spekman en Samsom te hard taalgebruik in integratiedebat

Als de herhaaldelijke oproepen van Geert Wilders om ‘minder Marokkanen’ en zijn belofte dat te gaan ‘regelen’ strafbaar zijn, dan zijn de uitspraken van Samsom en Spekman dat ook, aldus de PVV. De partij heeft de speelpleintactiek “Ja maar juf, zij doen het ook” tot politieke kunstvorm verheven en een artikel 12-procedure aangespannen in de hoop het Openbaar Ministerie (OM) via de rechter te kunnen dwingen om het tweetal toch te vervolgen.

PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marjolein Faber en delegatieleider in het Europees Parlement Marcel de Graaff hebben de procedure inmiddels bij het gerechtshof in gang gezet. Zij deden eerder ook al aangifte tegen Samsom en Spekman, maar kregen van het OM te horen dat zij niet van plan waren de PvdA-kopstukken te vervolgen. 

Samsom deed de gewraakte uitspraak in 2011 in NRC Handelsblad en claimde toen dat Marokkaanse jongeren een ‘etnisch monopolie’ op overlast hebben. Partijgenoot Spekman zei in 2008 tegen Vrij Nederland dat Marokkanen die niet deugen moeten worden ‘vernederd’. Beide uitlatingen zijn niet strafbaar volgens het OM omdat ze over gedrag gaan en niet over ras.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (103)