119

PVV wuift kritiek op respectloos gedrag weg

PVV-EP'er Madlener ziet weigering eerbetoon aan slachtoffers Arabische Lente als 'oprecht'

Woensdag werd de belangrijke Sacharov-prijs voor de mensenrechten aan twee vertegenwoordigers van de Arabische Lente uitgereikt. Het opvallendste aan de gebeurtenis in het Europees parlement was niet de uitreiking zelf, maar het feit dat de voltallige PVV-fractie weigerde op te staan voor de geëerden waarvan er een getooid was met een hoofddoekje. De populisten wilden ook niet voor de vrijheidsstrijders applaudisseren. ‘Zakkerig’ noemde VVD’er Van Baalen het respectloze gedrag.


In een ingezonden brief in de Volkskrant stelt Barry Madlener, leider van de PVV-fractie, dat zijn gedrag juist oprecht was. Hij vindt het ‘van grote domheid’ getuigen de prijs uit te reiken aan wat hij afdoet als een ‘Arabische burgeroorlog’. Madlener stelt dat de vrijheidsstrijd er alleen maar toe zal leiden dat in in de bewuste landen ‘een vorm van sharia’ wordt ingevoerd. 

Hij verdedigt het lompe optreden door te stellen dat hij ‘als enige’ Khadaffi altijd al een dictator heeft genoemd.

Zouden ze (de twee vertegenwoordigers die de prijs kwamen ophalen) eigenlijk wel beseffen dat nog geen jaar geleden vette deals werden voorbereid tussen deze fanatiek klappende politici en het door hen zo gehate regime van Kadhafi?
Toen ik vorig jaar Kaddafi een schurk en een dictator noemde waar we geen zaken mee zouden moeten doen werd ik weggehoond door mijn collega-parlementariërs!

De ‘Sacharovprijs voor de vrijheid van denken’ is een jaarlijkse onderscheiding van het Europees Parlement voor persoonlijkheden of organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs werd in 1988 in het leven geroepen.

Dit jaar ging de prijs naar de Egyptische Asmaa Mahfouz, die via sociale media opriep tot protesten, de Syrische mensenrechtenadvocate Razan Zaitouneh, en Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, lid van de Libische Overgangsraad.

Van Baalen zei al eerder als reactie op de actie van de PVV:

‘Deze mensen hebben zich met gevaar voor hun eigen leven ingezet vóór de vrijheid van meningsuiting en tégen religieus en politiek fanatisme en onderdrukking.’Wie de vrijheid in zijn naam voert en weigert een minimum aan respect te tonen aan deze moedige mensen bewijst diezelfde vrijheid een slechte dienst.’

Volkskrant: ‘Liever zakkerig dan hypocriet’

Volkskrant: ‘PVV trad zakkerig op’

Kijk ook de cartoon op Joop: Vrijheid van tekenuiting

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (119)