18

Q-koorts bom nóg groter dan gedacht

Niet tienduizend maar waarschijnlijk honderdduizend patiënten besmet

Het aantal Nederlanders dat besmet is met Q-koorts is veel hoger dan tot nu toe geschat. Alleen al rond het Jeroen Bosch Ziekenhuis zou het gaan om zo’n veertigduizend besmettingen. Onderzoekers van dat ziekenhuis schrijven dat in een artikel in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology & Infection.

geit
De wetenschappers hebben 785 mensen uit de regio getest op antilichamen tegen de bacterie. Op die manier is vast te stellen of zij ermee besmet zijn geraakt. Bij 84 patiënten bleek dat het geval. Aan de hand van dat aantal schatten de onderzoekers het aantal besmettingen rond de 40.000.

Tot nu toe werd aangenomen dat zo’n tienduizend mensen in Nederland besmet zijn geraakt met Q-koorts. De bacterie is moeilijk op te sporen omdat de overgrote meerderheid van de besmette mensen nergens last van heeft. Een onderzoeker verklaart tegenover het Brabants Dagblad dat het aantal besmettingen in Nederland waarschijnlijk tegen de honderdduizend loopt. Het aantal bevestigde besmettingen staat overigens op vierduizend.

Na de Q-koortsuitbraak in 2007 overleden zeker 25 mensen aan besmetting. Patiënten die het overleefden ondervinden nog dagelijks de gevolgen.

Het televisieprogramma Nieuwsuur achterhaalde eerder dat het ministerie van Landbouw bewust feiten zou hebben verdraaid en selectief hebben geselecteerd uit verschillende externe onderzoeken en daarmee een onvolledig beeld hebben gegeven. Als het ministerie de informatie niet had verzwegen en verdraaid was een groot deel van die besmettingen te voorkomen geweest. Nieuwsuur schreef hierover:

Toenmalig verantwoordelijk ministers Klink en Verburg hebben altijd volgehouden dat pas eind 2009 een speciale laboratorium-test beschikbaar was om Q-koorts-DNA in de melk op te sporen. Met die test konden alle besmette bedrijven worden opgespoord.”

De Tweede Kamer wilde hierna excuses van het kabinet voor de Q-koortspatiënten. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weigert.

Nu.nl: ‘Veel meer Q-koortsbesmettingen dan gedacht’

cc-foto: Ripperda

Geef een reactie

Laatste reacties (18)