8

Q-koorts: drachtige schapen en geiten worden afgemaakt

Ministers volgen advies RIVM … dierenbescherming fel tegen ruimen gezonde dieren … geen grootschalige vaccinatie bij mensen

Op geiten- en schapenboerderijen waar al is gevaccineerd tegen Q-koorts, worden alle besmette dieren afgemaakt, drachtig en niet drachtig. Dat hebben de ministers Gerda Verburg (Veeteelt) en Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag in een persconferentie bekend gemaakt.

Door redactie Joop

Op bedrijven waar de dieren niet zijn ingeënt en wel besmettingen voorkomen, worden alle drachtige schapen en geiten afgemaakt, dus ook de gezonde. De ruiming moet een nieuwe uitbraak van de Q-koortsbacterie voorkomen. De bacterie komt in enorme aantallen vrij bij vroeggeboorte bij schapen en geiten.

Het vaccineren gaat intussen door. Daarnaast willen de ministers dat er voorlopig geen nieuwe schapen- en geitenbedrijven bijkomen.

Wat er precies gaat gebeuren met het vee dat wordt geruimd, is niet duidelijk. Minister Verburg zei dat de dieren naar het slachthuis worden gebracht en dat er nog wordt gekeken wat er nog mee gedaan kan worden. Bij eerdere uitbraken van andere veeziektes werden dieren gewoonlijk vernietigd.

Het programma Zembla onthulde afgelopen weekend dat het beleid van het ministerie van landbouw de Q-koortsuitbraak juist had verergerd, waardoor de bevolking onnodig aan de ziekte werd blootgesteld.

GGD-artsen en microbiologen vertelden in het programma dat voor de overheid de economische belangen van de geitenboeren belangrijker waren dan de volksgezondheid. Zo weigerde de gezondheidsdienst voor dieren aan de GGD’s te vertellen welke geitenbedrijven met Q-koorts besmet waren.

Q-koorts veroorzaakt bij mensen griepachtige symtomen als heftige hoofdpijn, koorts, koude rillingen, spierpijn, zweten, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree en een relatief lage hartslag. Ook kan een droge hoest en pijn op de borst voorkomen in geval van een longontsteking. Redelijk vaak komt er bij Q-koorts een leverontsteking voor zonder symptomen. Bij een chronische infectie kunnen deze symptomen tot tien jaar na de eerste oorzakelijke infectie optreden. (RIVM)

Lees hier meer

Foto: Flickr CC Marie-II

Geef een reactie

Laatste reacties (8)