Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Q-koorts epidemie verergerd door houding landbouwministerie

  •  
04-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
q-koorts_300.jpg
Het ministerie van Landbouw heeft een effectieve bestrijding van de Q-koorts gehinderd. Daardoor werd de bevolking onnodig aan de ziekte blootgesteld, onthult het onderzoeksprogramma Zembla zondag.
In Nederland zijn onnodig veel mensen zwaar ziek geworden door de Q-koorts, dat meldt het NOS Journaal op basis van onderzoek door het tv-programma Zembla. ER blijken al 11 mensen overleden, bijna twee keer zoveel als het bekende aantal van zes sterfgevallen. GGD-artsen en microbiologen vertellen in de aflevering van komende zondag dat voor de overheid de economische belangen van de geitenboeren belangrijker waren dan de volksgezondheid. Zo weigerde de gezondheidsdienst voor dieren aan de GGD’s te vertellen welke geitenbedrijven met Q-koorts besmet waren.
Zembla zegt over de oorzaak van de epidemie dat het aantal geiten in Nederland extreem is toegenomen. In 1995 hadden we 7.600 geiten, vorig jaar telde Nederland 47 keer zoveel geiten, namelijk 355.000. RIVM-directeur R. Coutinho zegt in Zembla: ‘Er is op een gegeven moment een intensieve veehouderij ontstaan van geiten. Wij kunnen alleen maar zeggen: er is een zeer sterke aanwijzing dat door de intensieve veehouderij, door de concentratie van zoveel geiten op één plaats, krijg je zoveel bacteriën en dat is waarschijnlijk de oorzaak.’

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.