Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

QAnon-sjamaan jaren de cel in voor aanval op het Capitool

  •  
17-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
'QAnon Shaman' Jacob Angeli pleads not guilty to charges related to the storming of the US Capitol

© epa08976298 (FILE) - Supporters of US President Donald J. Trump, including 'QAnon Shaman' Jacob Anthony Angeli Chansley (C), stand by the door to the Senate chambers after they breached the U

De zogenaamde QAnon-sjamaan Jacob Chansley is door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 5 maanden voor zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari van dit jaar. Justitie had verzocht om een zware straf om een voorbeeld te stellen. Volgens de aanklagers was Chansley het gezicht van de aanslag en een symbool voor de barbaarsheid van de pro-Trump-meute die de aanval uitvoerde.
Al tijdens de aanslag op het hart van de Amerikaanse democratie viel Chansley op door zijn uitdossing, wat hem direct zijn bijnaam opleverde. Hij droeg een opvallende hoofdtooi en gezichtsbeschilderingen. Ook had hij een Amerikaanse vlag aan een speer bij zich. Een wapen, volgens de aanklagers. Chansley was een van de eerste dertig personen die het Capitool wisten binnen te dringen en de vloer van de Senaat wist te bereiken die toen nog maar net geëvacueerd was.
Met de woensdag opgelegde straf is de 34-jarige Chansley de eerste 6 januari-relschopper die veroordeeld wordt voor de bestorming van het Capitool. Tegen nog eens 660 andere Trump-fans lopen nog aanklachten. Vorige week werd wel al een 41-jarige Trump-fanaat veroordeeld die op 6 januari een agent aanviel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.