45

‘Qatar kocht WK 2022’

UPDATE Vicevoorzitter FIFA sluit nieuwe verkiezing niet uit ... Britse krant Sunday Times zegt miljoenen documenten in handen te hebben die omkoping van FIFA-officials aantonen

Qatar heeft het WK voetbal van 2022 voor zo’n vijf miljoen dollar gekocht. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times, naar eigen zeggen op basis van miljoenen documenten die bewijzen dat er transacties hebben plaatsgevonden om het toernooi veilig te stellen.


UPDATE 17.00
Vice-voorzitter Jim Boyce van de FIFA zei zondag op BBC 5 Live dat hij er geen problemen mee zou hebben als de verkiezing van het gastland voor het WK van 2022 wordt mogelijk overgedaan. De voetbalorganisatie laat zelf onderzoek doen naar de misstanden. Als zou blijken dat er inderdaad sprake was van omkoping, dan ziet Boyce geen beletsels voor een nieuwe verkiezing. Wel wil hij eerst de resultaten van het onderzoek afwachten, zo meldt het AD.

De organisatie van het WK voetbal in Qatar heeft intussen de aantijgingen ontkend, schrijft de Volkskrant:

Wij ontkennen met klem alle aantijgingen over malversaties. We zullen alle mogelijke stappen nemen om de integriteit van de bid van Qatar de verdedigen. Onze advocaten kijken naar de zaak.

Mohamed Bin Hammam, de voorzitter van Aziatische voetbalbond, wordt er persoonlijk van beschuldigd steekpenningen te hebben uitgedeeld. Maar volgende de Qatarese organisatie speelde hij “geen officiële of officieuze rol’ bij de pogingen van het comité om het wereldkampioenschap naar Qatar te halen.

Eerder
De campagne om het WK te ‘kopen’ zou zijn geleid door Bin Hammam, de voorzitter van de Aziatische voetbalbond. De Sunday Times heeft brieven en bankafschriften in handen, waaruit zou blijken dat Bin Hammam in totaal vijf miljoen dollar heeft uitgedeeld onder bestuurders van de FIFA, de internationale voetbalbond.

Op de toewijzing van het WK aan Qatar was altijd al veel kritiek. Het land heeft geen voetbalgeschiedenis en de temperatuur kan er ’s zomers oplopen tot vijftig graden, schrijft het NRC Handelsblad naar aanleiding van het bericht in de Britse krant. Vanaf het begin waren er dan ook aantijgingen dat het land het toernooi zou hebben gekocht.

De FIFA stelde een intern onderzoek in en FIFA-baas Sepp Blatter gaf toe dat het “niet verantwoord” is in juni en juli in Qatar een WK te houden. Maar daar  bleef het bij, wat betreft het WK in 2022. Wel werd Mohamed Bin Hammam een jaar later uit het FIFA-bestuur gezet, na een omstreden lobby om voorzitter van de FIFA te worden. Daar wijst het AD zondag op.

Verder startte de Amerikaanse inlichtingendienst FBI een onderzoek naar de voormalige FIFA-topman Jack Warner (71). De man uit Trinidad & Tobago zou volgens de Britse krant The Telegraph ongeveer twee miljoen dollar hebben gekregen in ruil voor zijn steun aan het Qatarese WK-bid.

Over twee weken begint het WK voetbal in Brazilië, dat al wordt overschaduwd door achterlopende bouw van infrastructuur en de sociale onrust die een duur toernooi veroorzaakt in een land waar een groot deel van de bevolking in armoede leeft.

Video NOS: Blatter over Qatar: Een mens maakt fouten

Geef een reactie

Laatste reacties (45)