Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Qatar kocht WK 2022 met steekpenningen'

  •  
18-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
qatar300_01.jpg
FBI onderzoekt FIFA-bobo die meer dan 2 miljoen dollar kreeg voor steun aan Qatarese bid
De geruchten deden al langer de ronde, maar lijken nu steeds meer werkelijkheid te zijn: het WK 2022 in Qatar lijkt gekocht te zijn met steekpenningen. De FBI doet onderzoek naar voormalig FIFA-topman Jack Warner uit Trinidad & Tobago. Volgens de Britse krant The Telegraph heeft de FBI geldstromen kunnen achterhalen waaruit blijkt dat Warner ruim 2 miljoen dollar heeft ontvangen voor zijn steun aan het Qatarese WK-bid.
Warner was destijds vice-voorzitter van de wereldvoetbalbond. Kort na de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, ontving stemgerechtigde Walter zo’n 1,2 miljoen dollar. Zijn zonen ontvingen 750.000 euro. De betalingen zijn afkomstig van een Qatarees bedrijf waar Mohammed bin Hammam de baas is. Bin Hammam had ten tijde van de toewijzing van de WK’s ook zitting in het 22-koppig uitvoerend comité dat over de toewijzing gaat.
Warner zou namens zijn bedrijf een factuur naar een van de firma’s van Bin Hammam hebben gestuurd, om ‘juridische en andere kosten’ te compenseren voor ‘professionele diensten over de periode 2005 – 2010’.
Warner stapte in 2011 op als FIFA-vice-voorzitter, omdat hij betrokken zou zijn bij een poging tot omkoping. Hij werd gefilmd terwijl hij andere FIFA-leden aanspoorde om relatiegeschenken van meer dan 25.000 dollar te aanvaarden. In ruil moesten ze hun steun geven aan Bin Hammam, die van plan was FIFA-voorzitter Blatter van de troon te stoten.
In 2012 legde Bin Hammam al zijn functies neer nadat hij al voor het leven geschorst was vanwege corruptie.
cc-foto: Doha Stadium

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.