6

Qatar laat Syrische dictator vallen

De van origine Qatarische nieuwszender Al Jazeera zorgt voor scheiding tussen twee broers 

Qatar heeft zijn ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus gesloten. De trouwe en belangrijke economische bondgenoot van Syrië lijkt de kant van de oppositie in de Syrische revolutie te hebben gekozen. Door deze actie komt Syrië internationaal nog meer in de verdrukking.

De Qatariaanse ambassadeur keerde terug naar Doha zonder verdere uitleg, maar de strategische zet is overduidelijk. Pro-Assad demonstranten bestormden vorige week de Qatariaanse ambassade in Damascus. Ze vinden dat de van origine Qatarische nieuwszender Al Jazeera het neerslaan van demonstranten door veiligheidstroepen van Assad overdrijft en een oneerlijk beeld geeft van de werkelijkheid. Syrië is bang geworden voor Al Jazeera die met haar berichtgeving over de Arabische lente de kant kiest van de oppositie. De Arabische nieuwszender kan veel pressie uitoefenen bij de revoluties in het Midden-Oosten, zo is gebleken. De Libische leider Khadaffi staat onder flinke druk.

De Arabische nieuwszender berichtte redelijk mild over Syrische opstanden voordat de revolutie uitbrak, maar die situatie veranderde na 15 maart. Volgens de Franse politicoloog Claire-Gabrielle Talon speelt Al Jazeera een sterkere rol in het bondgenootschap dan van tevoren werd gedacht.

De nieuwszender zet filmpjes over revoluties online die bijna lijken op reclame campagnes”, zegt Talon, die ooit ook een boek schreef over Al-Jazeera.Volgens haar werden deze montages voor het uitbreken van de Arabische lente ook al gebruikt om de Palestijnse opstand extra te benadrukken.

Karim Sader, een onafhankelijke hoogleraar politiek gespecialiseerd in de Golfstaten zegt dat de actie van Qatar een zeer gecalculeerde scheiding is.

Qatar hoeft Syrië niet meer te ondersteunen omdat het land niet langer dezelfde strategische invloed heeft. Door de Arabische revolutie zijn de machtsverhoudingen in de regio verschoven.

Qatar heeft volgens Sader een significante bijdrage geleverd aan de opkomst van Syrië op internationale podia. “Dankzij Qatar heeft Syrië sinds 2010 nieuwe banden met Frankrijk. Ook was het Qatar die Assad hielp aan een uitnodiging voor de Franse onafhankelijkheidsdag.” De breuk met Qatar komt volgens hem neer op kolossaal diplomatiek verlies voor Assad.

France24: In Syria-Qatar rift, a ‘shrewdly calculated divorce’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (6)