22

Qatar voerde lastercampagne om WK voetbal binnen te halen

Het ene wereldkampioenschap is nog niet afgelopen, of de volgende dient zich alweer aan. Althans, over vier jaar wordt er afgetrapt om uit te maken wie de beste is binnen de lijnen. Wie de slinkste is buiten de lijnen is vooraf al duidelijk: Qatar. Om er zeker van te zijn de organisatie binnen de slepen huurde het land een pr-bureau in, en een aantal oud-CIA-agenten, om zich te mengen in de strijd met toen nog mede-kandidaten Australië en de Verenigde Staten. Dit meldt de Engelse krant de Sunday Times. Inmiddels is Qatar door de FIFA verkozen tot organiserend land.

Het pr-team verspreidde propaganda en nep-nieuws en bespeelde invloedrijke mensen in landen die ook het WK wilden organiseren. Inmenging in de campagne van andere landen is echter ten strengste verboden volgens FIFA-regels. Qatar had daar kennelijk lak aan. Nu is de FIFA ook niet echt in de positie om zich al te principieel op te stellen: een eventuele beslissing om de toewijzing aan Qatar terug te draaien heeft weinig kans van slagen nu er al miljarden aan investeringen zijn gedaan in dat land. De FIFA krabbelt juist net weer op van een groot corruptieschandaal.

Het is niet de eerste keer dat de organisatie van het WK voetbal in Qatar in opspraak komt. Eerder meldde Human Rights Watch al dat ieder jaar honderden werkers omkomen bij de bouw van de stadions.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)