93

‘Quotum vrouwen in bedrijfstop afdwingen’

Bedrijven krijgen vijf jaar de tijd om te zorgen dat 30 procent van de top uit vrouwen bestaat, anders stapt FNV naar de rechter

Bedrijven krijgen van de FNV nog vijf jaar de tijd om ervoor te zorgen dat 30 procent van de topposities door vrouwen wordt bekleed. Gebeurt dat niet, dan stapt de vakcentrale samen met de Vereniging Vrouw en Recht ’Clara Wichmann’ naar de rechter. Dat meldt Trouw vrijdag. Op dit moment wordt gemiddeld 8 procent van de Nederlandse zetels in de raden van bestuur en commissarissen door vrouwen bekleed.

Trouw schrijft dat rechtszaken tegen bedrijven die te weinig vrouwen aan de top hebben waarschijnlijk vanaf later dit jaar mogelijk worden. Bij de Eerste Kamer ligt een wetsvoorstel waarin een vrouwenquotum van 30 procent is opgenomen. Bedrijven met meer dan 250 werknemers moeten zich daaraan houden. Doen zij dat in 2016 niet, dan moeten zij daar in hun jaarverslag een verklaring voor geven.

Werkgevers maken zich echter weinig zorgen. Ondanks dat er een quotum is opgenomen in de wet, wordt er over streefcijfers gesproken. Bovendien zijn in het wetsvoorstel geen sancties opgenomen.

Toch zien voorstanders van het quotum mogelijkheden om bedrijven te dwingen zich aan de wettelijke 30-procentsregel te houden. Jurist Leontine Bijleveld van Vrouw en Recht zegt hierover: 

Met de wet in de hand zijn wij ontvankelijk bij de rechter. Geven bedrijven onvoldoende uitleg over het gebrek aan vrouwen in topfuncties, dan kunnen wij een procedure starten. Misschien dat er dan niet meteen een sanctie volgt, maar ze staan wel bloot aan naming and shaming. Nederlandse bedrijven vinden het vervelend als blijkt dat zij niet aan de wet voldoen.

Lees meer bij Trouw: FNV: Aantal topvrouwen afdwingen

Geef een reactie

Laatste reacties (93)