Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Raad Openbaar Bestuur: Kamer moet informateur aanwijzen

  •  
19-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dewinter.JPG
'Regeerakkoord moet eenvoudiger. Ministers moeten door Tweede Kamer worden gehoord.' Voorstel van GroenLinks en D66 van deze strekking vorige maand afgeketst
De Tweede Kamer zou na de verkiezingen moeten bepalen wie de informateur of formateur wordt van een nieuw kabinet. Zit dat er niet in, dan zou de Kamer bij het begin van de formatie op z’n minst met de (in-)formateur kunnen spreken. Dat adviseert van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) aan de Tweede Kamer, dat maandag is verschenen.
In een plenair debat direct na de verkiezingen zou de Kamer duidelijk moeten maken hoe zij de uitslag uitlegt en hoe de formatie eruit zou moeten zien. Nu wijst de koningin de (in-)formateur aan. Met de voorstellen wil de Raad voor Openbaar Bestuur de Kamer, en daarmee de burger, een meer invloed geven op de kabinetsformatie. Dit meldt De Volkskrant maandag.
De Raad voor het openbaar bestuur vindt verder dat het regeerakkoord eenvoudiger moet, zonder al te veel details. Voor elk hoofdpunt van het kabinet zou er een minister moeten komen. Dat zouden er zes of zeven kunnen zijn. Samen met een minister van financiën en de minister-president zouden ze een kernkabinet kunnen vormen. Voor hun beëdiging moeten de ministers worden gehoord door de Tweede Kamer.  
Vorige maand nog is een voorstel van GroenLinks en D66 van vrijwel exact deze strekking afgeketst. Het zou afbreuk doen aan de rol van de koningin en de Kamer zou controle middelen hebben die het onvoldoende gebruikt.
Lees hier meer

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.