44

Raad van Europa geeft Rusland stemrecht terug ondanks Krim en MH17

Rusland heeft voor het eerst sinds 2014 weer stemrecht in de Raad van Europa, de grootste Europese organisatie voor mensenrechten en democratie. Rusland raakte dat stemrecht kwijt nadat het in 2014 de Krim annexeerde. Sindsdien boycotte het land de bijeenkomsten en betaalde het geen contributie meer.

Duitsland en Frankrijk wilden de positie van Rusland in ere herstellen. Volgens die twee landen is het beter een dialoog te hebben met Rusland, dan het land buitenspel te zetten. Nederland was tegen, onder meer omdat de Russen medewerking weigeren aan het onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17. De Stichting Vliegramp MH17 had namens de nabestaanden de Raad van Europe verzocht het stemrecht tegen te houden, totdat Moskou meewerkt aan het onderzoek.

Behalve Nederland, was onder andere ook Oekraïne dat in 2014 illegaal de Krim verloor tegen. Uiteindelijk werden in Straatsburg 116 stemmen voor herstel van het Russisch stemrecht uitgebracht en 62 tegen. Tien leden van de Raad onthielden zich van stemming.

Bron: NOS / cc-foto: Adrian Grycuk

Geef een reactie

Laatste reacties (44)