20

Raad van Europa: Nederland schendt mensenrechten

Hoge Commissaris Mensenrechten hekelt asielbeleid: 'Opsluiten is een allerlaatste redmiddel. Kinderen mogen nooit gevangen worden gezet'

Nederland wordt opnieuw internationaal berispt om de slechte behandeling van asielzoekers. Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van de Raad van Europa, is het opsluiten van asielzoekers in detentiecentra een schending van hun mensenrechten. Vooral het gevangenzetten van kinderen noemt hij zorgelijk.

Muiznieks deed zijn uitspraken nadat hij onder meer het detentiecentrum op Schiphol bezocht, waar hij sprak met een 14-jarig meisje uit Syrië:

Opsluiten is een allerlaatste redmiddel. Kinderen mogen nooit gevangen worden gezet. Niet in een gevangenis en niet in een detentiecentrum voor migranten.

Ook de behandeling van uitgeprocedeerde asielzoekers, die soms zonder opvang en voedsel op straat komen te staan, is Muiznieks een doorn in het oog:

Dit kan niet zo blijven, ze hebben geen leven. Nederland hoort ervoor te zorgen dat die mensen niet in een kerk hoeven te wonen. Migranten moeten worden geholpen bij het terugkeren naar hun thuisland. Als dat niet lukt, moeten ze hulp krijgen om in Nederland te leven.

Ook de strenge interpretatie van het Kinderpardon kan op onbegrip rekenen:

Ik begrijp niet waarom van goed geïntegreerde kinderen de status in twijfel wordt getrokken.

Het feit dat Nederland internationaal vaak de mond vol heeft van mensenrechten, brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee, vindt Muiznieks:

Nederland speelt internationaal een belangrijke rol voor de mensenrechten en die stem wordt goed gehoord. Nederland moet het ook binnen de grenzen goed doen.

Kinderombudsman Marc Dullaert noemt de uitspraken van Muiznieks ‘pijnlijk’:

Ik vind het vooral pijnlijk dat een officieel bezoek aan Nederland nodig is en dat de commissaris verontrustende signalen bevestigd ziet. Hij komt hier niet zomaar. Hij liet merken dat hij veel signalen had ontvangen. Muiznieks en zijn team waren hier om te toetsen of die signalen klopten en helaas werden ze bevestigd. Ik stond met mijn mond vol tanden toe ik hem sprak; ik kon hem ook niet uitleggen hoe het kan dat kinderen op Schiphol twee weken worden opgesloten.

cc-foto: Oxfam

Geef een reactie

Laatste reacties (20)