56

Raad van State: afschaffen dubbele nationaliteit is nutteloos

Raad van State: Bewering van kabinet dat één nationaliteit betrokkenheid bij Nederland zou stimuleren is ongegrond

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, vindt het voornemen van het kabinet om de dubbele nationaliteit af te schaffen een slecht plan. Volgens het kabinet zou het hebben van slechts één nationaliteit de integratie bevorderen en de betrokkenheid bij Nederland stimuleren. Die bewering is ongegrond, aldus de Raad van State. Dat meldt onder meer Nu.nl.

Nu.nl schrijft:

In het verleden werd de dubbele nationaliteit juist gezien als goed voor de integratie, zegt de raad. Het kabinet heeft niet beargumenteerd waarom dat nu anders zou zijn.

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, stelt verder dat mensen die naast de Nederlandse ook een andere nationaliteit hebben, niet per se een minder sterke band met Nederland hebben. “Nationaliteit en loyaliteit vallen niet automatisch samen.

Het kabinet wil niet alleen migranten in Nederland de andere nationaliteit ontnemen, maar ook Nederlanders die emigreren verliezen als het aan Rutte, Verhagen en gedoger Wilders ligt hun Nederlandse nationaliteit. De Raad van State vindt dat het kabinet ook hierin te ver doorschiet: de noodzaak hiervan is niet aangetoond.

Hiermee is de RvS overigens nog niet uitgesproken. Voor het plan van het kabinet om het termijn waarna mensen, die met een Nederlander zijn getrouwd, het Nederlanderschap kunnen aanvragen te verlengen van drie naar vijf jaar, geldt volgens het RvS hetzelfde: de noodzaak is niet aangetoond.

Liesbeth Spies, minister van Binnenlandse Zaken (CDA) heeft al aangekondigd de kritieken van de RvS in de wind te zullen slaan. Ze stelt dat het kabinet wil dat mensen slechts één nationaliteit hebben omdat er dan helderheid zou zijn omtrent ‘de rechten en verplichtingen die tussen staat en individu bestaan’.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)