Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Raad van State: gaswinning in Overijssel mag doorgaan

  •  
12-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
27821540996_35224e3ae5_z
Alsof de schade als gevolg van gaswinning in Groningen nog niet genoeg is, mag er nu ook gas worden gewonnen in de kop van Overijssel. Twee gemeenten die hier tegen in beroep gingen, Westerveld en Steenwijkerland, vingen bot bij de Raad van State. Bewoners en bestuurders van de betreffende gemeenten vrezen voor een identiek scenario als in Groningen, waar door decennialange gaswinning de bodem dusdanig instabiel werd, dat aardbevingen grote schade aanbracht aan huizen. De discussie over schadeloosstelling loopt nog altijd.
De Raad van State ziet weinig risico op bodemdaling en aardbeving. Het Canadese bedrijf Vermillion kreeg in juli toestemming van minister Wiebes om tot 2027 gas te winnen in Eesveen, waar het bedrijf al actief was. Hierop gingen de twee Overijsselse gemeenten in beroep. Vermillion wil naast die in Eesveen een tweede gasveld exploïteren, dat zich uitstrekt tot het dorp Wapserveen in Drenthe.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.