14

Raad waarschuwt: Snij niet in één keer in cultuur

Bezuinigingen in cultuursector in één keer doorvoeren zou volgens Raad voor Cultuur de sector te veel schaden

De Raad voor Cultuur pleit in haar advies aan de staatssecretaris voor het ‘uitsmeren’ van de bezuinigingen in de cultuursector. In plaats van in één keer 200 miljoen euro te bezuinigen, zou Halbe Zijlstra er ook voor kunnen kiezen de bezuinigingen in de periode tussen 2013 en 2015 te laten plaatsvinden.

In totaal moet er 200 miljoen euro bezuinigd worden op cultuur, waarvan 75 miljoen al is gevonden. De Raad adviseert nu waar de rest vandaan moet worden gehaald.

Duidelijk is voor de Raad dat de BTW-verhoging teruggedraaid moet worden en dat de cultuurkaart moet worden behouden. Laatstgenoemde is volgens de raad van groot belang bij de educatie van jongeren. Het verhogen van de BTW zou leiden tot een daling van bezoekers en dus inkomsten.

De Raad waarschuwt de staatssecretaris voor de gevolgen van de bezuinigingen. Toegansprijzen voor het theater gaan met 20 procent omhoog, er zullen dertig procent minder Nederlandse films gemaakt kunnen worden en zo’n 200 musici zullen hun baan verliezen omdat orkesten moeten inkrimpen.

NOS: Advies:cultuurbezuiniging uitsmeren

cc-foto: Vrede van Utrecht

Geef een reactie

Laatste reacties (14)