Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Raad waarschuwt: Snij niet in één keer in cultuur

  •  
29-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cultuur300_01.jpg
Bezuinigingen in cultuursector in één keer doorvoeren zou volgens Raad voor Cultuur de sector te veel schaden
De Raad voor Cultuur pleit in haar advies aan de staatssecretaris voor het ‘uitsmeren’ van de bezuinigingen in de cultuursector. In plaats van in één keer 200 miljoen euro te bezuinigen, zou Halbe Zijlstra er ook voor kunnen kiezen de bezuinigingen in de periode tussen 2013 en 2015 te laten plaatsvinden.
In totaal moet er 200 miljoen euro bezuinigd worden op cultuur, waarvan 75 miljoen al is gevonden. De Raad adviseert nu waar de rest vandaan moet worden gehaald.
Duidelijk is voor de Raad dat de BTW-verhoging teruggedraaid moet worden en dat de cultuurkaart moet worden behouden. Laatstgenoemde is volgens de raad van groot belang bij de educatie van jongeren. Het verhogen van de BTW zou leiden tot een daling van bezoekers en dus inkomsten.
De Raad waarschuwt de staatssecretaris voor de gevolgen van de bezuinigingen. Toegansprijzen voor het theater gaan met 20 procent omhoog, er zullen dertig procent minder Nederlandse films gemaakt kunnen worden en zo’n 200 musici zullen hun baan verliezen omdat orkesten moeten inkrimpen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.