58

Raadselachtige verdubbeling probleemkinderen

Aantal kinderen in zware jeugdzorg is in vijf jaar tijd verdubbeld, niemand weet waarom

Het aantal jongeren dat gespecialiseerde jeugdzorg nodig heeft is tussen 2005 en 2010 verdubbeld, zo meldt het NRC Handelsblad vrijdag. Ging het in 2005 nog om 43.593 jongeren, in 2010 steeg dit aantal naar 84.542. Dat blijkt uit het vanochtend gepubliceerde onderzoek ‘Kinderen in Tel 2012’ van het Verwey-Jonker Instituut.


Wat de oorzaak is van de sterke stijging in indicaties is onduidelijk, meldt NRC. Noord-Brabant en Flevoland hebben het hoogste aantal jongeren dat een indicatie voor zware zorg kreeg. De Brabantse gemeente Goirle scoorde met 4,8 procent het hoogst van alle 415 gemeenten.

De overheid wil de jeugdzorg bij de gemeenten onderbrengen in plaats van de provincies. Het onderzoek ‘Kinderen in Tel’ waarschuwt dat geen overhaaste stappen moeten worden gemaakt. “Kinderen mogen niet de dupe worden van deze stelselwijziging.” Het is onbekend of het gaat om kinderen met gedragsproblemen, psychische problemen, criminaliteit of slachtoffers van kindermishandeling.

NRC: Aantal jongeren in zware jeugdzorg in vijf jaar bijna verdubbeld

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)