Laatste update 09:03
54

Honderden politici willen stoppen wegens bedreigingen

De vereniging voor raadsleden, Raadslid.Nu, heeft een onderzoek laten doen naar de bedreigingen van raadsleden en het effect ervan. Daaruit blijkt nu dat honderden raadsleden overwegen te stoppen vanwege de bedreigingen, en zich afvragen of ze zich een volgende termijn verkiesbaar zullen stellen. Dat schrijft NOS. Hoeveel reeds daadwerkelijk zijn gestopt met het werk, is niet bekend.

Aan het onderzoek heeft dertig procent van de 8925 actieve raadsleden meegewerkt. Twaalf procent van hen zegt te twijfelen of ze zichzelf weer beschikbaar zullen stellen.

Het onderzoek is geïnitieerd vanwege de vele commotie rond de opvang van asielzoekers. Raadslid.Nu hoorde veel verhalen van raadsleden over de bedreigingen en wilde daarom onderzoeken hoeveel er met bedreigingen te maken hebben gehad. Maar liefst 7 procent.

NOS schrijft over de vorm van de bedreiging dat het lang niet altijd anoniem is:

Opvallend is dat 40 procent van de bedreigingen in het gezicht van het raadslid werden gedaan. Dat is iets minder dan de 47 procent die via sociale media wordt geuit. De rest van de bedreigingen bereikte de raadsleden via telefoon, mail of post.

Overigens zegt zo’n 80 procent van de raadsleden zich niet van de wijs te zullen laten brengen en niet te zullen buigen voor enige vorm van geweld of agressie.

cc-foto: René Gademann

Geef een reactie

Laatste reacties (54)