39

Raadsleden verkiezen vakantie boven redden noodopvang Drachten

In Drachten worden noodopvangwoningen voor uitgeprocedeerde vluchtelingen gesloten nadat een motie op de opvang te redden sneuvelde in de gemeenteraad van Smallingerland. Een motie die een meerderheid had kunnen krijgen, ware het niet dat twee raadsleden van de SP en de ChristenUnie op vakantie waren. Dat meldt het Friesch Dagblad donderdag.

De volledige oppositie wilde de noodopvang openhouden. Daarin vonden de partijen zich gesteund door coalitiepartij GroenLinks. Met die steun zou binnen de raad van 31 zetels een krappe meerderheid van 16 raadsleden voor de motie stemmen. Bij de stemming bleeek echter dat SP-raadslid Jos van der Horst en ChristenUnie-raadslid Klaas van Veelen, beiden voorstander van de motie, niet aanwezig waren. Zij zijn op vakantie. Vooral voor de ChristenUnie is de afwezigheid van Van Veelen een bittere pil. Die partij heeft zich altijd hardgemaakt voor de noodopvang.

Het Friesch Dagblad schrijft:

De raad vergadert iedere twee weken en heeft in de zomervakantie acht weken reces. Van Veelen vindt dat het desondanks moet kunnen om een vakantie te plannen tijdens een raadsvergadering. Hij zegt zichzelf ook niets te verwijten. ,,Dit had ik en hadden wij niet kunnen voorzien. Je weet pas bij een stemming hoe de hazen lopen.”

Het ChristenUnie-raadslid wilde niet zeggen waarom hij nu op vakantie is en niet tijdens het acht weken durende reces. SP-Raadslid Van der Horst laat vanuit Cuba aan het Friesch Dagblad weten: ‘Ik ben op huwelijksreis en daar wijkt voor mij alles voor. Verder ga ik hier nu geen verantwoording over afleggen.’

Beeld: Gemeentehuis Smallingerland, Google Streetview

Geef een reactie

Laatste reacties (39)