35

Rabbijn verlaat na 20 jaar CDA vanwege ‘uiterst rechtse’ koers

Lody van de Kamp, een prominente rabbijn, zegt na meer dan twintig jaar lang lid te zijn geweest van het CDA zijn lidmaatschap op. Als reden geeft hij dat Buma tijdens zijn H.J. Schoolezing de zogenaamde joods-christelijke samenleving gebruikte om anderen buiten te sluiten. ‘Daarachter gaat de gedachte schuil: de moslims, die moeten we hier niet hebben. Daar voel ik me heel ongemakkelijk bij.’ Van de Kamp zegt daarom in Trouw dat hij weigert nog langer hieraan mee te doen. Hij wijst op de geschiedenis van uitsluiting en discriminatie van joden in Nederland en de hypocrisie van het idee van de Nederlandse maatschappij als een joods-christelijke samenleving; ‘Tot eind negentiende eeuw mochten we hier als joden helemaal niets’ aldus Van de Kamp.

Van de Kamp heeft ook grote moeite met de term ‘de gewone Nederlander’, die in dezelfde lezing door Buma gebezigd werd. Volgens de rabbijn legt Buma met dergelijke termen ‘zijn oor te luisteren bij uiterst rechts’. Van de Kamp heeft daarom eerst intern bezwaar gemaakt bij de fractie. Omdat hij echter geen enkele reactie kreeg, zegt hij nu publiekelijk zijn lidmaatschap op.

Rabbijn van de Kamp twijfelde al veel langer of hij zich nog thuis voelde bij het CDA, maar probeerde eerder nog de koers van binnenuit te veranderen. De druppel kwam echter toen hij Sybrand Buma op zelfgenoegzame wijze in zijn verklaring hoorde zeggen dat hij ‘trots’ was op het regeerakkoord:

Haatzaaien wordt streng gestraft, zei Buma in dezelfde verklaring. Heb je het over vluchtelingen en integratie, en de derde zin is haatzaaien, dan weet de lezer: de ander, de vluchteling, de vreemdeling, de moslim, dat zijn de haatzaaiers. Stel je het CDA hier kritische vragen over, dan zullen ze zeggen: ‘Dat hebben we zo niet bedoeld’. Maar het kwaad is dan al geschied: ze zaaien gevoelens van ongemak tegenover vluchtelingen en moslims.

Trouw: Rabbijn verlaat CDA om ‘uitsluiten van moslims’
Lees ook: Harde kritiek op CDA-leider uit eigen gelederen: ‘Buma laat migrant in de kou staan’

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (35)