5

Rabobank onderzocht voor witwassen Mexicaans drugsgeld

Amerikaanse autoriteiten gealarmeerd vanwege verdachte klanten en transacties

De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar witwaspraktijken bij een filiaal van de Rabobank bij het Californische Calexico, in de buurt van Mexico.

Het persbureau Bloomberg meldt dat de bank informatie over verdachte transacties en klanten achtergehouden zou hebben terwijl banken in de Verenigde Staten verplicht zijn die te melden bij een toezichthouder. 

De Amerikaanse autoriteiten verdenken de Rabobank in Calexico en verzamelen bewijslast omdat er in 2010 verdacht veel geld uit de bank vertrokken zou zijn. In tegenstelling tot andere Rabobanken in de buurt die geld moesten laten aanvoeren. Zij vermoeden dat het Mexicaans drugsgeld is. 

De Rabobank is in 2006 al berispt voor witwassen en heeft daarna maatregelen getroffen die nu vermoedelijk niet voldoende doorgevoerd zijn. Ook kreeg de bank in 2013 al een boete van 800 miljoen dollar van de Amerikaanse autoriteiten vanwege het manipuleren van de Libor-rentetarieven. In die schikking stond de afspraak dat de bank tot 29 oktober 2015 niet meer in de fout zou gaan. Rabobank zou daarvan nu in overtreding zijn. 

Rabobank heeft 119 filialen in Californië en het filiaal in Calexico is inmiddels gesloten. De bank reageert niet inhoudelijk op de aantijgingen maar zegt wel volledig mee te werken aan het onderzoek.

cc foto: Images Money

Geef een reactie

Laatste reacties (5)