77

Rabobank schaft – bijna alle – bonussen af

Tot 2015 geldt nullijn voor salarissen … 200 van 60.000 werknemers komen nog in aanmerking voor bonus

De Rabobank schaft bijna alle bonussen af. Voor altijd. Noch de Raad van Bestuur noch een groot deel van het personeel kan in de toekomst aanspraak maken op de variabele beloning. Tot 2015 geldt zelfs een nullijn voor de salarissen. Dat maakt de bank donderdag zelf bekend. Slechts 200 van de 60.000 werknemers komen nog in aanmerking voor een bonus.

President-commissaris Wout Dekker laat weten dat het besluit is ingegeven door de opvattingen van klanten en leden en gevoelens in de samenleving met betrekking tot bankbonussen.

Over de jaren 2012 en 2013 besloot de bank eerder al geen bonussen uit te keren aan de bestuursleden. Nu is in de nieuwe cao die eerder dit jaar werd gesloten ook vastgelegd dat de rest van het personeel van de bank geen bonussen meer krijgt.

Dekker:

Met het afschaffen van de variabele beloning van de raad van bestuur komen we tegemoet aan de opvattingen van onze belangrijkste stakeholders: onze klanten en leden. Daarnaast houden we ernstig rekening met de gevoelens die breed in de Nederlandse samenleving leven als het gaat om de beloning van bankbestuurders.  De raad van commissarissen heeft geconcludeerd dat een variabele beloning van bestuurders niet meer goed verenigbaar is met de functie van een maatschappelijk verankerde bank zoals de Rabobank.

Uniek is de aanpak van Rabobank niet. Zo houdt de Triodos Bank bijvoorbeeld de bonussen binnen de perken door er een maximum van twee maansalarissen aan te stellen.

Vorig jaar meldde RTL Z op basis van een onderzoek van beloningsadviseur Towers Watson dat een directielid bij Rabobank een vaste salaris van 1,2 miljoen euro per jaar krijgt. De bank publiceert echter geen informatie over individuele salarissen. Volgens Towers Watson ontving bestuursvoorzitter van de Rabobank Groep, Piet Moerland, een jaarlijkse beloning van ruim 2 miljoen, inclusief een bonus van 480.000 euro. RTL schreef destijds:

Het is één van de best bewaarde geheimen van de Rabobank: wat verdienen de directieleden precies? Er is geen bank die daar zo geheimzinnig over doet als de coöperatieve boerenleenbank uit Utrecht. In de jaarverslagen meldt de bank alleen de totale beloning van alle leden van de raad van bestuur, inclusief een onbekend aantal voormalige bestuurders. Zo blijft schimmig wat de huidige zes bestuursleden per persoon verdienen.

cc-foto: E. Dronkert

Geef een reactie

Laatste reacties (77)