18

Rabobank schrapt kwart van alle banen om meer winst te kunnen maken

Bovenop de eerdere 10.000 geschrapte banen, zet de bank nog eens 9.000 mensen op straat

De Rabobank moet saneren. Om te kunnen concurreren met banken als ABN Amro en ING, moet de bank flink snijden. Dat gebeurt nu in het personeelsaantal. Werden eerder al 10.000 banen geschrapt, daar komen er nu nog eens 9.000 bij. Die negenduizend zijn overigens een kwart van al het personeel. Dat heeft de directie van de bank woensdag bekend gemaakt.

De jaarwinst moet met 1 miljard euro omhoog, om ABN Amro en ING bij te kunnen benen. Topman Wiebe Draijer wil bovendien de ‘ooit zo sterke kapitaalpositie’ weer opkrikken. Dat kan dus door 9.000 mensen op straat te zetten.

Vakbond de Unie zegt de ingreep van Rabobank te kunnen begrijpen, maar de vakbond mist een sociaal plan voor de medewerkers. Volgens de bond ontbreekt het aan een toekomstperspectief voor de mensen die ontslagen zijn.

De medewerkers moesten het nieuws initieel uit de kranten vernemen. Half oktober meldde het Financieele Dagblad (FD) dat Rabobank een ingrijpende reorganisatie zou voorbereiden.

Wiebe Draijer verdient op jaarbasis 980.000 euro. De Raad van Bestuur van Rabobank Nederland ontvangt geen variabele beloning.

De Rabobank haalde over 2014 weliswaar winst, maar zag de winst wel dalen ten opzichte van een jaar eerder met in 2014 1,84 miljard euro, ten opzichte van 2,01 miljard een jaar eerder.

De nettowinst van het bedrijf kwam eind december uit op 1,84 miljard euro, zo blijkt uit de vanmorgen gepubliceerde jaarcijfers. Een jaar eerder was dat nog 2,01 miljard euro.

FD: Rabobank snakt naar duidelijkheid van topman Draijer

cc-foto: Rabobank

Geef een reactie

Laatste reacties (18)